Peter Gillis verdient nu op een andere opmerkelijke manier zijn geld

Media door Anjali

Peter Gillis, controversiële campingbaas, wist miljoenen kijkcijfers te trekken met zijn programma Massa is Kassa. Toch gaat het niet altijd zo goed: meerdere campings zijn gesloten. Hoe verdient hij nu zijn geld?

Peter Gillis: uitgesproken campingbaas

We kennen hem als ietwat controversiële campingbaas: met zijn uitspraken als 'Massa is Kassa', 'Hatseflats' en 'Foxwild' weet hij miljoenen kijkers voor de buis te krijgen met zijn realityserie op SBS6. Maar hij is niet alleen realityster, het begon namelijk allemaal met de Oostappen Groep Vakantieparken waar hij de oprichter en (voormalig) eigenaar van is. Vanaf 2020 werd hij gevolgd voor zijn eigen realityserie Massa is Kassa, waarbij de familie Gillis gevolgd wordt.

Miljonairsstatus

Met zijn parken wist Gillis een miljonairsstatus te verkrijgen, zijn vermogen werd namelijk op tachtig miljoen euro geschat. Volgens hemzelf ligt dat bedrag echter hoger, waarbij hij meerdere keren in de Quote 500 probeerde te komen. Sinds dit hoogtepunt heeft zijn vermogen flink wat te verduren gekregen: meerdere vakantieparken zijn inmiddels gesloten, en Gillis werd verdacht van belastingfraude. En dat is geen goed nieuws. Inmiddels is de Brabantse ondernemer gestopt als de baas van de Nederlandse Oostappen-vakantieparken. Er waren te veel conflicten met gemeenten. Peter Gillis opereert alleen nog maar in België, waar de zaken klaarblijkelijk veel beter lopen. Gillis verdient namelijk miljoenen in België, maar dat komt niet door toeristen.

Nieuwe bron van inkomen

De zaken gaan een stuk beter bij de zuiderburen, maar dat komt niet door de toeristen die zijn vakantieparken bezoeken. Gillis vangt namelijk met één van zijn campings asielzoekers op. Dit betreft Camping Parelstrand in Lommel, waar de tv-serie Undercover op gebaseeerd is. De Telegraaf meldt dat deze campings in 2023 een winstrekening van 3,38 miljoen euro had, wat er opmerkelijk is. De camping draaide namelijk tot 2016 erge verlies. Fedasil, een Belgische instelling die verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers, huurde het park af om de asielzoekers een plek te geven, wat nu nog steeds gebeurt. In 2017 werd Camping Parelstrand een tijdje niet gebruikt als centrum voor asielzoekers en draaide de camping verlies, maar tussen eind 2018 en augustus 2020 zijn er weer asielzoekers aanwezig die opvang nodig hebben. In 2019 en 2020 maakte Camping Parelstrand samen meer dan zeven miljoen euro winst. De stad Lommel heeft Peter Gillis inmiddels geattendeerd en in gebreke gesteld omdat de vergunning voor Camping Parelstrand alleen bedoeld is voor toeristen, en niet voor de opvang van asielzoekers. Peter heeft hier niet op gereageerd.