Dit moet je zien: Kamala Harris wordt TikTok meme

Media door Maya Luz

Kamala Harris is de huidige vice president van de Verenigde Staten. Daarnaast voert ze campagne om volgend jaar de president te worden van het land. Haar campagne blijkt vooral een succes op TikTok. Een van haar uitspraken is namelijk een enorme meme geworden. Dit moet je erover weten.

Lees ook: Het is een brat summer: maar wat betekent dat?

Kamala Harris en kokosnoten?

Als je veel op TikTok zit heb je vast weleens een filmpje voorbij zien komen waarin Kamala Harris het heeft over uit een kokosnotenboom vallen. Dit klinkt natuurlijk op zichzelf een beetje gek, maar het is eigenlijk best een logische uitspraak. Ze zegt: "You think you just fell out of a coconut tree? You exist in the context of all in which you live and what came before you." Dit betekent simpelweg dat een persoon nooit volledig op zichzelf staat. We bestaan allemaal in de context van onze omgeving en de mensen die ons voorgingen. Deze quote komt uit een speech die Harris gaf in mei van 2023. Het is dus al een oud citaat, maar toch is het internet er pas sinds kort mee aan de haal gegaan.

De geboorte van een meme

Op TikTok kun je tegenwoordig bijna niet meer om deze uitspraak van Kamala heen. Overal zien gebruikers van het platform filmpjes die grapjes maken over de uitspraak van Kamala of zelfs uitgebreide edits die de uitspraak remixen met populaire liedjes. Zo zijn er versies van de uitspraak in combinatie met Shake It Off van Taylor Swift of het muziekje van Coconut Mall van Mario Kart, erg toepasselijk als je het ons vraagt.

@adeadredhead

Memes in de politiek

Politieke memes zijn natuurlijk geen nieuw fenomeen. In Nederland zien we het ook regelmatig dat uitspraken van politici worden omgetoverd tot memes. Zo kennen we allemaal vast nog wel de trend op TikTok waarbij mensen Jesse Klaver en Rob Jetten neerzette als een stel. Politieke memes maken de wereld van de politiek iets minder serieus. Uiteindelijk zou dit dus kunnen betekenen dat er meer mensen betrokken raken bij de politiek die dit eerst ontweken. Naar debatten kijken over nieuwe wetten is misschien saai, maar lachen om deze ietwat gekke quote van Kamala is dat zeker niet. Of dit een effect gaat hebben op de uitslag van de presidentsverkiezingen zal nog moeten blijken. Deze zullen in november van dit jaar plaatsvinden. Maar tot die tijd lachen wij in ieder geval nog even om Kamala en haar aanstekelijke lach.