Zomerse feestjes: drink deze wijn om een kater te voorkomen

Lifestyle door Anne-Fleur

Een kater voorkomen met alcohol? Wie had gedacht dat het zo simpel kon zijn? In de zomer bevinden we ons op meer feestjes en dat betekent dat we met z'n allen ook heel wat meer alcohol nuttigen. Lekkere drankjes op een zonnig terras, hmm, ons wel bellen! Toch weten we; de kater komt later. Tot nu. Want als je deze wijn drinkt, kun je een kater voorkomen. Lees gauw verder!

Lees ook: Is een kater minder erg op vakantie?

Kater voorkomen met wijn

Op het feest zelf lijkt er niet genoeg wijn in de wereld te zijn om van te genieten, maar de volgende dag heb je vaak spijt van dat laatste glas (of vier) met druivensap. Yep, je hebt een kater. Je hoofd bonkt, het licht is te fel en ook je buik is upset. Het liefst skip je de hele dag en blijf je lekker in je bed liggen. In de zomer of op vakantie is dat natuurlijk niet prettig, dus je wil je katers leren te voorkomen. Je kunt natuurlijk minder drinken (oeps), maar het kan óók aan de kleur wijn die je drinkt liggen. Zo zit dat!

Congeners in wijn

Volgens professor Steve Allsop van het National Drug Research Institute in Perth is een hevige kater met een flinke hoofdpijn te voorkomen als je de 'juiste' wijn drinkt. Oftewel, je kunt rode wijn beter laten staan als je de volgende ochtend nog goed voor de dag wil komen. Witte wijn en rosé zorgen voor minder problemen, zegt de wetenschap. Waarom? Dat komt door de zogeheten congeners die in erin zit. Dit stofje zorgt voor de smaak, maar ook de kleur van je wijntje. En, meer congeners betekent meer hoofdpijn de volgende dag... Je snapt wel dat in rode wijn meer van deze stoffen zitten dan in een witte wijn. Vandaar dat je de rode dus beter kunt laten staan, wil je geen hoofdpijn hebben.

Kater hebben in de zomer

Hoewel je wel katers kunt hebben in de zomer, lijkt je lichaam op vakantie vaak toch anders te reageren op te veel alcohol en feestjes. Een grote reden van het minimaal hebben van een kater op vakantie is dat je ontspannen bent. Daarnaast drinken veel mensen op warme dagen een grote hoeveelheid water. Dat is goed, want het werkt alle afvalstoffen uit je lichaam weg en voorkomt hoofdpijn. Combineer te weinig water met alcohol en ja hoor, je hebt een kater. Ons beste advies? Drink veel water, drink alcohol met mate én als je dan toch drinkt, neem dan witte wijn.