Wanneer is het echt tijd om je ex te vergeten?

Single & daten door Maya Luz

Na een break-up ben je hoogstwaarschijnlijk verdrietig. Dit is logisch en volkomen begrijpelijk. Je hebt nu een groot verlies om te verwerken. Maar wanneer is het eigenlijk tijd om je ex te vergeten en door te gaan met je leven?

Lees ook: Het verschil tussen een gezonde en destructieve relatie

Het genezingsproces is voor iedereen anders

Wanneer je je ex echt achter je moet laten, zal verschillen per persoon. Dit hangt af van de relatie die aan de break-up voorafging en de break-up zelf. Als de relatie kort was en je het zelf hebt uitgemaakt zal je er misschien wel wat sneller overheen zijn dan iemand die een hele lange relatie had waarbij de ander het uitmaakte. Er is dus zeker geen vaste tijdlijn om je aan te houden. We raden je aan om jezelf nooit te vergelijken met anderen en hoe zij omgingen met hun break-up. Jouw relatie was uniek en dus is het genezingsproces ook uniek. Wat we je wel aan kunnen raden is om je ex achter je te laten wanneer je merkt dat je je leven weer voort kunt zetten zonder hen erin. Je hebt vrede gevonden met het single leven en dat is een grote stap. Vanaf dit moment kun je gaan werken aan je ex echt in je verleden laten. Dit is voor sommige mensen moeilijker dan voor anderen en dat is oké. Je ex achter je laten kun je doen door te proberen om minder over hen te praten en door dingen die je aan hen herinneren weg te doen. Doe bijvoorbeeld hun spullen weg die nog bij jou thuis liggen. Op deze manier kun je die persoon echt uit je leven verwijderen en gaan vergeten. Onthoud dat ze geen onderdeel meer zijn van jouw huidige leven en dat je dus ook geen ruimte voor ze hoeft vrij te houden. Daarnaast is het wat ons betreft ook van belang dat je je ex achter je laat voordat je een nieuwe relatie start. Doe je dit niet, dan kan je ex een groot obstakel vormen in je nieuwe relatie.

Moet je je ex eigenlijk wel echt vergeten?

Oké, maar een ex helemaal vergeten kan toch eigenlijk helemaal niet? Daar zijn we het inderdaad mee eens. Je ex kan je niet echt vergeten, wat je wel kan doen is je ex een onderdeel laten zijn van je verleden. Zij waren ooit een onderdeel van je leven en dat zijn ze nu niet meer. Mooie herinneringen met hen mag je zeker onthouden en je moet ook zeker onthouden wat er mis ging in de relatie. Dit kan dienen als een nuttige les die je mee kunt nemen in de rest van je liefdesleven. Zolang jij hebt geaccepteerd dat de relatie uit is en je tevreden bent met je leven zoals het is, kan jij beginnen met opnieuw de liefde vinden.