Zo zorg je het beste voor je huisdier in de zomer

Vrije tijd door Maya Luz

Het is zomer. Dat betekent dat het tijd is voor lekker weer en hoge temperaturen. Dat is natuurlijk leuk, maar in deze tijd van het jaar moeten we net even iets anders voor onze huisdieren zorgen dan normaal. Dit is hoe je het beste voor je trouwe viervoeters kunt zorgen in de hitte.

Lees ook: Moet je je huisdier verzekeren? Wij vertellen het

Zorg ervoor dat ze goed gehydrateerd blijven

Net als mensen hebben dieren extra water nodig als het heet is. Zeker tijdens de zomer is het dus belangrijk om te checken of ze wel genoeg water hebben om te drinken. Onze huisdieren hebben water nodig om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Als ze niet genoeg drinken kunnen ze dus oververhit raken. Observeer je huisdier goed om te zien of ze genoeg drinken. Om je huisdier aan te moedigen om meer te drinken kun je meer nat voer in hun dieet verwerken of een waterfontein aanschaffen. Het stromende water kan uitnodigend werken voor je huisdier en ervoor zorgen dat ze meer drinken.

Geef ze de mogelijkheid om af te koelen

Als het echt heet wordt in de zomer is het essentieel dat je huisdier een plekje in huis heeft waar het heen kan gaan om af te koelen. Dit kan bijvoorbeeld een beschutte plek in de tuin zijn. Voor binnen kun je een vochtige handdoek op de grond leggen of gebruik maken van een ventilator om de lucht koel te houden. Je kan ook bevroren snacks in hun dieet verwerken om te helpen met afkoelen.

Leer de signalen van oververhitting kennen

Wanneer de lichaamstemperatuur van een dier te ver stijgt, kan het moeite hebben met deze weer omlaag krijgen. Deze situatie kan snel escaleren en dus wil je dit liever voorkomen. Om deze reden is het herkennen van de signalen erg belangrijk. Dieren die oververhit raken zullen hevig ademhalen en/of kwijlen. Hun hartslag zal ook omhoog gaan. Houd je dier dus goed in de gaten wanneer ze zich op hele hete plekken bevinden en laat ze in de zomer bijvoorbeeld niet alleen achter in de auto. Dit kan namelijk fatale consequenties hebben.

Bescherm hun pootjes

In de zomer kan de grond flink warm worden. Dan willen wij zelf ook niet op onze blote voeten naar buiten. Wanneer we onze huisdieren op een hete ondergrond laten lopen, kunnen hun voetzooltjes verbranden. Dit is pijnlijk en kan voor blaren en infecties zorgen. Laat je dier dus het liefst alleen op steen of asfalt lopen in de ochtend of avond, wanneer het koeler is. Voel voordat je naar buiten gaat even met je hand hoe heet de grond is. Als het pijn doet aan je hand, is het ook pijnlijk voor hun pootjes. Mocht het echt niet mogelijk zijn om de hitte te vermijden, investeer dan in beschermende schoentjes.

Verzin leuke zomerse activiteiten voor je huisdier

De zomer is en blijft natuurlijk ook een leuke tijd van het jaar voor jezelf en je huisdier. Plan leuke wateractiviteiten in met de dieren die dit leuk vinden (ofwel honden). Voor andere huisdieren kun je kijken naar koele speeltjes of speciale snacks die voor verkoeling zorgen.