Wat is karma en hoe werkt het?
Karma, je kent het waarschijnlijk van ervaringen dat je iets hebt gedaan en het groter terugkreeg. De wet van karma ziet het boeddhisme en hindoeïsme als een natuurwet. Een wet van oorzaak en gevolg dat stelt dat fysieke en mentale acties van iemand gevolgen hebben voor dit leven en volgende levens door middel van reïncarnatie. De energie die jij de wereld instuurt komt ook weer terug. Wat betekent het echt en hoe werkt het?
Lees ook: Ben je een oude ziel? Dit zijn 5 kenmerken
Het komt overal voor
Alhoewel de wet van karma uit het boeddhisme en hindoeïsme komt en het woord uit het Sanskriet (oude heilige taal die zijn oorsprong vindt in India), komt het ook terug in onze taal. Denk aan de volgende spreekwoorden, deze hebben allemaal met karma te maken:
-
Wie goed doet, die goed ontmoet.
-
Boontje komt om zijn loontje.
-
Je krijgt wat je verdient
-
Wie wind zaait, zal storm oogsten.
-
Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in.
-
Wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten.
-
Het komt terug als een boemerang.
-
Koekje van eigen deeg.
Niet altijd negatief
Waarschijnlijk denk je bij karma aan iets negatiefs. Sta je met een vriendin over iemand te roddelen, komt diezelfde persoon ineens het toilet uitgelopen: ongemakkelijk! Het is niet altijd negatief. In ons dagelijks leven gaat karma om zowel de daad als over het gevolg dat uit die daad voortkomt, dit is niet helemaal zo. Karma verwijst vooral naar het verrichten van daden en niet naar de gevolgen van die daden. Het is dus eigenlijk de optelsom van al jouw acties en gedachten. Dit werkt zowel in je voordeel, maar ook in je nadeel. Leef jij op een goede manier en verricht je goede daden? Dan kom je als mens of dier beter terug op de aarde. Heb je geen goed leven geleid door slechte dingen te doen of mensen pijn te doen, dan heb je grote kans dat er in je volgende leven veel tegenzit. Je status, manier van leven of gezondheid. Niet een heel fijn vooruitzicht, toch?
Zo werkt karma
Er is uiteraard niet een onzichtbaar persoon die jouw acties en gedachten in de gaten houdt en vervolgens bepaalt wat je ervoor terug krijgt. Die persoon ben je zelf. Geloof jij zelf dat je weinig waard bent, nooit geluk hebt en niets goed doet? Dan is de kans groot dat je daarmee geen mensen in je leven aantrekt die dat wél denken. Dit beïnvloedt de situatie zo erg dat er steeds iets vergelijkbaars gebeurt en het gevoel wordt herleefd.
Advies
Als je na de genoemde uitleg nu denkt dat je door te doen alsof je iemand leuk vindt, karmapunten scoort, heb je het helaas mis. Je scoort ze echt alleen door oprecht een goed mens te zijn. Doe dus eens iets goeds voor een ander en dan krijg je het gegarandeerd in de toekomst terug.