Waar staan alle letters in LGBTQIA+ voor? 

Lifestyle door Linde

Het is juni en dat betekent Pride maand. In deze maand hoor je de term LGBTQIA+ waarschijnlijk vaker voorbijkomen dan normaal gesproken. Het is ook deze maand de perfecte kans om je meer te verdiepen in de verschillende soorten seksualiteit. Dus ben jij benieuwd waar de letters in LGBTQIA+ voor staan? Dan moet je vooral doorlezen want wij leggen het aan je uit.

Lees ook: De beste LHBTIQ+ films om te kijken tijdens Pride-maand

LGBTQIA

-        L de l staat voor lesbische. Dat houdt in homoseksuele vrouwen, dus vrouwen die op vrouwen vallen.

-        G de g staat voor gay of te wel homo en deze letter is er voor de homoseksuele mannen, dus mannen die op mannen vallen.

-        B de b staat voor biseksuele. Wanneer je biseksueel bent val je zowel op mannen als vrouwen.

-        T de t staat voor transgender. Transgender zijn houdt in dat je je genderidentiteit niet bij je past. Wanneer je met een mannelijk geslacht bent geboren, maar jij je voelt als een vrouw bijvoorbeeld en vise versa.

-        Q de q staat voor queer. Mensen die zich als queer identificeren plaatsen hun seksualiteit liever niet in een hokje. Wanneer je het dus niet precies weet of het niet vast wil stellen kun je jezelf identificeren als queer.

-        I de i staat voor intersekse. Een interseks persoon is geboren met zowel vrouwelijke als mannelijke geslachts- en lichaamskenmerken.

-        A de a in LGBTQIA+ staat voor aseksueel. Wanneer je aseksueel bent heb je geen seksueel verlangen en voel je geen seksuele aantrekkingskracht. Je kan wel verliefd worden, maar hebt geen interesse in seks of de dingen rondom seks.

Waar staat het plusje in LGBTQIA+ voor?

De LGBTQIA+ community is door de jaren heen erg gegroeid. Nu er meer acceptatie is, durven mensen eerder hun seksuele geaardheid uit te spreken. Hierdoor zijn er ook nieuwe geaardheden bekend geworden. Het plusje is dus voor al de nieuwe seksualiteiten. Een aantal hiervan zijn ook al vrij bekend zoals panseksueel. Dat houdt in dat je op een persoon valt en niet op een gender of seks. Ook non-binaire kennen veel mensen tegenwoordig. Dit zijn mensen die zich niet als man of vrouw identificeren. Dit zijn nog lang niet alle seksualiteiten die onder de paraplu van LGBTQI+ horen. Veel mensen zeggen daarom ook dat seksualiteit een spectrum is en je het lastig in hokjes kunt plaatsen. De community is meestal enorm accepterend en respectvol dus ook als jij je niet identificeert met een van de bestaande letters judgen ze je niet. Voel je vrij om te onderzoeken wie jij bent. Want wie jij bent is perfect.