Deze keukenmiddeltjes verjagen ongedierte in huis

Lifestyle door Anjali

Ongedierte kan op elk moment het huis binnendringen, zelfs als je regelmatig schoonmaakt. Wil je geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken? Kies dan voor deze onverwachte middeltjes.

Keukenmiddeltjes tegen insecten

Je zult het misschien niet verwachten, maar een aantal ingrediënten hebben een afwerende werking op insecten. Ze vinden de geur niet fijn of de smaak niet lekker, waardoor ze ver wegblijven van het ingrediënt, en dus ook van de plek waar het ligt. Zo kun je de insecten op een natuurlijke manier bestrijden. En het mooiste is nog dat je het sowieso in huis hebt.

1. Kaneel

In kaneel zit het middeltje kaneelaldehyde, wat ervoor zorgt dat mieren moeite krijgen met het navigeren naar hun voedsel en terugkeren naar het mierennest. De geur van kaneel zorgt ervoor dat mieren niet graag in de buurt willen zijn.

2. Koffieprut

Met koffieprut kun je veel doen: nare geurtjes verwijderen, schoonmaken, maar ook ongedierte weg te krijgen. Niet alleen in de tuin, maar ook in huis. Slakken en mieren vinden deze geur niet fijn, omdat ze hun geurspoor verliezen. Mieren houden daarnaast ook niet van de textuur van koffieprut. Sprenkel wat van de koffieprut op de plekken waar je de insecten het vaakst ziet, en ze zijn binnen een mum van tijd weg.

3. Knoflook

Knoflook is erg sterk van smaak en geur, wat wij als mensen lekker vinden. Maar insecten? Die willen er niets van weten. Bijvoorbeeld muggen en mieren zijn afhankelijk van algemene voedselgeuren, feromonen en koolstofdioxide. De geur van knoflook is zó sterk dat het de insecten afschrikt, wat ervoor zorgt dat ze hun afstand houden. Druk of pers een aantal teentjes knoflook fijn en leg het op de plek waar de insecten vaak komen: ze verdwijnen als sneeuw voor de zon.

4. Azijn

Azijn is een wondermiddel voor in huis: het reinigt het huis, laat nare geuren verdwijnen, maakt kleding vlekvrij en houdt ongewenste beestjes op afstand. Hoe je dat doet? Meng één deel azijn met één deel water: je gebruikt gelijke bestanddelen dus. Meng dit in een glas en dek dit af met plasticfolie. Vervolgens prik je een gaatje in de bovenkant en zorg je ervoor dat het middeltje een heel klein beetje rond het glas verspreid wordt. Insecten vinden dit heerlijk, tot ze niet meer uit het glas kunnen komen en verdrinken in het mengsel.

5. Chilipoeder

Chilipepers bevatten capsaïcine: dit middeltje staat erom bekend de pepers hun scherpte te geven, maar ook als natuurlijk middel tegen ongedierte. Voedsel waarin chilipeper zit worden vaak vermeden door insecten en mijten, door de sterke geur en smaak van de pepers. Wil je van de insecten in huis af? Leg dan een pepertje in de keuken. Let er wel op dat je dit niet buiten doet, want het kan schade aanrichten aan nuttige insecten en bijen.