Waarom krijg je de ‘ick’ van je vrienden?
Als je de ick krijgt, doet iemand iets waar je volledig op afknapt. Het wordt vaak in verband gebracht met daten. Heel luid ademen, een woord op een verkeerde manier uitspreken of raar eten. Bij sommige afknappers ren je misschien gillend van de date weg, maar wat als degene waar je een afkeer voor hebt geen geliefde is, maar een vriend?
Waarom krijgen we de ick?
Bij een date of geliefde komt een ick vaak uit het niets. Je kent elkaar nog niet zo lang en weet niet hoe een persoon bepaalde dingen doet. Dit is bij een vriend anders. Dit is vaak van langere duur. Bij hen heb je bepaalde icks, zoals de meest voorkomende (te laat komen, onbeschoftheid, zelfbetrokkenheid, onbetrouwbaarheid, je constant kleineren, opscheppen, flirten met je partner, langzaam reageren, veel aandacht opeisen en slechte tafelmanieren) in het begin vergeven of misschien helemaal niet opgemerkt. Hoe meer je met diegene omgaat, hoe vervelender deze eigenschappen worden. Deze voelden misschien ooit goed en charmant, maar maken je nu woedend: irritant!
Niet zo gek
In deze tijd moeten we altijd ‘aan’ staan en bereikbaar zijn. Het is niet zo gek dat er van beide kanten irritaties ontstaan wanneer de ander nooit reageert en communiceerd of juist te veel van de je eist. Daar raak je gefrustreerd en uitgeput van. Toch zijn er ook icks waar je iets mee moet doen. Sommige icks zijn een teken dat je de vriendschap bent ontgroeid. Hoe jammer en stom dit ook is om te ervaren, het voelt als een signaal om serieus te nemen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die niet tegen kritiek kunnen en vervolgens, wanneer jij eerlijk vertelt over dat je gekwetst bent, in plaats van verantwoordelijkheid te nemen, meteen in de aanval gaan en problemen die ze met jou hebben benoemen zonder jouw gevoelens te erkennen. Dat is super vervelend.
Toename
Uit een recent onderzoek blijkt dat zoekopdrachten naar ‘vriendschaps-ick’ het afgelopen jaar met 33% zijn toegenomen. Best veel en dat komt door de hoeveelheid stress die we als samenleving ervaren. Van stress worden we prikkelbaarder, wat we sneller op vrienden afreageren. Ook leven we in een tijdperk waarin egoïsme en individualisme toeneemt, wat resulteert in zelfzorg en het stellen van grenzen. Zo ook bij je vrienden. Het allerbeste advies: keep talking!
Wat te doen?
Uiteraard heb je het recht om je geïrriteerd te voelen bij je vrienden of afstand te nemen. Zie het als zelfzorg door even weg van degene te zijn en aan te kaarten wat je niet leuk vindt. Toch moet je ook geduldig zijn met elkaar en blijven communiceren als je je ergens aan irriteert. Er zijn misschien wel redenen dat iemand te laat is of niet tegen kritiek kan. Blijf met elkaar in gesprek. Dat is belangrijk met elke relatie. Ook met vriendschap.