Rechtbank legt déze celstraffen op in moordzaak Peter R. de Vries

Media door Alyssa

Vandaag was een cruciale dag in de rechtbank. Niet alleen was het de dag des oordeels voor Ali B, ook de langverwachte rechtszaak over de moord op Peter R de Vries vond vandaag plaats. De drie hoofdverdachten kregen uiteindelijk celstraffen van slechts 28 jaar opgelegd. Dit terwijl er levenslang was geëist.

Celstraffen in de moordzaak op Peter R. de Vries 

Krystian M. kreeg 26 jaar cel vanwege een eerdere straf, anders zou hij 30 jaar hebben gekregen volgens de rechtbank. Delano G. en Kamil E. kregen allebei een celstraf van 28 jaar. De rechtbank benadrukte dat de moord op De Vries een "golf van ontzetting in het hele land heeft veroorzaakt" en dat de veroordeelden een kwalijke rol speelden in de voorbereiding en/of uitvoering van de moord. "De rechtsorde is ernstig geschokt door de moord", aldus de rechtbank.

De moordmakelaar

Delano G. wordt beschuldigd van het neerschieten van De Vries op 6 juli 2021. De misdaadverslaggever werd neergeschoten terwijl hij naar zijn auto liep na een uitzending bij RTL Boulevard. "De rechtbank vindt het onthutsend hoe Delano G. hem zonder aarzelen doodschoot op klaarlichte dag, ondanks omstanders," aldus de rechters. Kamil E. kreeg hulp van Delano en wordt beschuldigd van het aanwijzen van de locatie en het besturen van de vluchtauto. Krystian M. wordt beschouwd als 'moordmakelaar' die alles organiseerde en aanstuurde.

Lees ook: Wie is Tahmina Akefi, de vriendin van Peter R. De Vries?

Medeplichtigen

Medeplichtigen Gerower M. en Erickson O., die de aanslag filmden en de beelden verspreidden, kregen elk tien jaar cel. "Ze wisten van de moordplannen en fungeerden als uitkijkpost", aldus de rechtbank. Konrad W., die het wapen regelde, kreeg 14 jaar cel voor medeplichtigheid. Ludgardo S. werd vrijgesproken van de moord op De Vries maar veroordeeld voor andere aanklachten. En Divainy K. en Christopher W. werden ook vrijgesproken.

Zwaar beveiligde gerechtsbunker

De rechtszaak vond plaats in de zwaar beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp, waarbij de media in groten getale aanwezig waren, samen met familieleden, collega’s en vrienden van Peter.

Ridouan Taghi en Marengo proces

Het onderzoek naar de mogelijke opdrachtgevers, waarbij de naam van Ridouan Taghi wordt genoemd, is nog gaande. Hoewel het motief achter de moord op De Vries niet definitief kon worden vastgesteld, stelt justitie dat het vermeende vertrouwen van De Vries in een kroongetuige in het Marengo-proces een mogelijke aanleiding was.

Lees ook: Zien: Royce de Vries deelt kinderfoto met vader Peter R.