Zo verlaag je het stresshormoon cortisol
Stress hebben we allemaal wel eens, maar kun je je de laatste keer dat je geen stress had niet meer voorhalen, dan is dat natuurlijk niet goed. Wanneer je stress hebt, komt er veel cortisol vrij in je lichaam, waardoor je mentale klachten, maar ook fysieke klachten kunt ervaren. Het is belangrijk om je stresshormoon levels op peil te houden. Benieuwd naar hoe je dat doet? Lees dan gauw verder.
Lees ook: 5 redenen waarom je vaker zou moeten dansen
Wat is cortisol (stresshormoon)?
Voordat je het probleem van teveel losgemaakte stresshormonen kunt aanpakken, is het eerst handig om te weten wat cortisol nu eigenlijk precies is. Cortisol is een hormoon dat door de bijnierschors wordt geproduceerd en een cruciale rol speelt in verschillende fysiologische processen in het lichaam. Het staat vaak bekend als het "stresshormoon" omdat het wordt vrijgegeven als reactie op stress. Dit is in eerste instantie niet per se slecht voor je, aangezien je lichaam door dit hormoon zich weet te reguleren in stressvolle situaties. Dit kan zich uiten in een flinke energieboost, maar ook in een fight or flight situatie.
Maar waarom ervaren zoveel mensen nu problemen met 'teveel' cortisol? Kort gezegd voelt je lichaam tegenwoordig nog wel stress, maar komt hier geen fight or flight reactie uit. De cortisol wordt dus niet gebruikt en blijft in je lichaam zitten. Dát is uiteindelijk waarom je cortisol levels te hoog zijn.
Symptomen van een te hoog cortisol
Als je last hebt van teveel stresshormonen in je lichaam, kunnen daar vervelende gevolgen uitkomen. We hebben een aantal symptomen voor je op een rij gezet.
- Slechter slapen
- Je heel vermoeid voelen
- Meer vet bij je buik en nek vasthouden
- Hoofdpijn, rugklachten en maag- en darmklachten
- Lager libido
- Zwakker immuunsysteem
- Depressieve en angstige klachten
- Groter behoefte aan suiker
Stresshormoon verlagen
Er zijn verschillende manieren waarop je je stresshormoon kunt reguleren en dus verlagen. Je hoeft namelijk écht niet altijd met bovenstaande symptomen rond te lopen. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.
- Mindfulness en Meditatie: Regelmatige beoefening van mindfulness en meditatie kan helpen bij het verminderen van stress.
- Diepe Ademhaling: Ademhalingstechnieken zoals diepe ademhaling kunnen helpen bij het kalmeren van het zenuwstelsel.
- Aerobe Oefeningen: Activiteiten zoals wandelen, joggen, zwemmen of fietsen.
- Yoga en Tai Chi: Deze vormen van lichaamsbeweging combineren fysieke activiteit met ademhaling en meditatie.
- Eet Regelmatig: Regelmatige maaltijden helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.
- Voedingsmiddelen Rijk aan Antioxidanten: Eet voedingsmiddelen zoals bessen, noten en groene bladgroenten.
- Gezonde Vetstoffen: Nuttig gezonde vetstoffen zoals Omega-3-vetzuren, te vinden in vette vis, walnoten en lijnzaad.
- Hydratatie: Voldoende water drinken helpt bij het behoud van een gezond cortisolniveau.
- Voldoende Slaap: Zorg voor 7-9 uur slaap per nacht om de cortisolniveaus te reguleren. Een consistente slaaproutine kan ook helpen.
- Kwaliteit van Slaap: Zorg voor een donkere, stille en koele slaapomgeving om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.
- Adaptogenen: Kruiden zoals ashwagandha, rhodiola en heilige basilicum staan bekend om hun vermogen om het lichaam te helpen omgaan met stress.