Ruzie op familievakantie: zo voorkom je het

Vrije tijd door Maya Luz

Ga jij deze zomer met je familie op vakantie? Supergezellig! Tijdens zo'n vakantie maak je veel mooie herinneringen samen, maar de kans bestaat ook dat jullie hier en daar wat botsen. Jullie zitten tenslotte echt op elkaars lip. Dit is hoe je kunt voorkomen dat je ruzie krijgt tijdens je familievakantie.

Lees ook: Frisse lucht nodig? Ga een van deze dingen doen

Wees je van tevoren bewust van de dingen die je irriteren

Ruzie voorkomen begint bij jezelf. Denk voordat je in de auto stapt naar het vliegveld eens na over wat jou zou irriteren. Denk terug aan eerdere vakanties en de ruzies die daar hebben plaatsgevonden. Welke gevoelens voelde je toen? Als je je hiervan bewust bent, komt de klap een stuk minder hard aan wanneer deze situaties zich voordoen. Je zag dit al aankomen. Dit klinkt misschien heel pessimistisch, maar als je lage verwachtingen hebt, kan het gedrag van anderen je ook minder teleurstellen. Als je van tevoren dus weet dat je broer je gaat lopen plagen, zal je het minder teleurstellen wanneer het daadwerkelijk gebeurt.

Verzin een ontspanningsroute

Soms moet je even een momentje voor jezelf hebben tijdens een vakantie. Je zit constant op elkaars lip en dat kan opgebouwde frustratie alleen maar verergeren. Op veel vakantiebestemmingen kun je niet zomaar even in de auto stappen om jezelf even af te zonderen. Maak er daarom aan het begin van de vakantie een prioriteit van om een goede ontspanningsroute te vinden. Ga op zoek naar fijne plekjes waar je eventjes alleen kan zijn. Denk aan een leuk café in de buurt van het hotel, een verre uithoek van het resort waar je bent of het strand. Daar kan je dan even op adem komen en voorkom je een escalatie van de situatie.

Ga eens na waarom je familie zich zo gedraagt

Ruzies op vakantie kunnen ontstaan doordat je je ergert aan het gedrag van bepaalde familieleden. Het is irritant dat ze zo doen, dus raak jij gefrustreerd. Maar waarom gedragen ze zich eigenlijk zo? Soms is de oorzaak aanpakken de beste manier om een probleem op te lossen. Als je merkt dat iemand iets doet of zegt dat je niet fijn vindt, kan het nuttig zijn om eens te vragen naar waarom ze dat doen of zeggen. Vraag bijvoorbeeld naar wat ze precies bedoelen, of waar ze behoefte aan hebben op dat moment. Soms kun je dan samen een oplossing vinden die voor jullie allebei helpt.

Bedenk goede strategieën om jezelf me te kalmeren wanneer je wel ruzie krijgt

Stel, de situatie escaleert toch. Zorg er dan voor dat je weet wanneer je weg moet lopen en jezelf moet kalmeren. Weet hoe je jezelf het beste kunt kalmeren zodat je niet uit gaat halen naar je familielid. Een ruzie oplossen gaat nooit lukken als jullie allebei veel emoties ervaren. Kalmeer jezelf dus eerst voordat je gaat proberen om vrede te stichten.