Waarom ervaren we een déjà vu?
Heb jij wel eens een déjà vu ervaren? Je doet iets of bent ergens en hebt het idee dat je dit al eerder hebt meegemaakt. Dit terwijl het niet zo is. Een déjà vu is een verschijnsel dat veel mensen ervaren. Waarom ervaren zoveel mensen een déjà vu? Wat is de verklaring hiervoor?
Lees ook: De betekenis van de 6 meest voorkomende dromen
Wie ervaren vaak déjà vu?
Hoewel iedereen elk moment een déjà vu kan ervaren, zijn er mensen die het vaker hebben dan anderen. Een déjà vu komt relatief vaak voor bij jonge mensen van vijftien tot vijfentwintig. Veelal zijn het mensen die veel reizen en een grote verbeelding hebben. Een déjà vu gevoel ontstaat op momenten dat ze moe zijn en veel stress ervaren. Ook zijn het vaak mensen die makkelijk hun dromen onthouden. Als jij wel vaker een déjà vu ervaart, herken jij jezelf misschien wel in deze kenmerken.
Theorieën
Er zijn veel theorieën over déjà vu. Mensen zouden in hun vorige leven iets hebben meegemaakt wat lijkt op wat ze meemaken als ze een déjà vu ervaren. Op paranormale wijze hebben ze dan een vage herinnering van dat vorige leven. Anderen denken echter dat een déjà vu tussen je oren zit en het niet echt is.
Kortsluiting
Een theorie voor een déjà vu is de kortsluitingstheorie. Wat houdt dat in? Volgens de kortsluiting-theorie zien we iets en slaan we dit eerst op in ons geheugen. Daarna worden we ons pas bewust van de situatie. Hierdoor lijkt het of we ons iets herinneren of krijg je het gevoel dat iets je bekend voorkomt. Normaal gesproken vindt het proces andersom plaats. We zijn ons bewust van een situatie en slaan deze dan op in ons geheugen. Dit klinkt als een goede theorie, toch zijn veel wetenschappers het hier niet mee eens.
Tegenstanders van de kortsluitingstheorie denken dat een déjà vu een foutje in je hersenen is. Ze noemen dit de geheugenfout-theorie. Hierbij combineer je een situatie en een herinnering op de verkeerde manier. Hierdoor denk je dat je iets al eerder hebt meegemaakt. Je bent bijvoorbeeld op een plek geweest die lijkt op de plek waar je bent als je een déjà vu ervaart. Hierdoor denk je vervolgens dat je iets voor de tweede keer meemaakt.
In de war
Onderzoek van neurowetenschappers heeft bewijs voor de ‘geheugenfout-theorie’ gevonden. Ze hebben een denkfout in de hersenen ontdekt dat de déjà vu verklaard. De ‘hoe en waar’ denkfout. In je hippocampus worden constant herinneringen opgeslagen. Over plekken, gebeurtenissen en alles wat je meemaakt. De gyrus dentatus (onderste deel van de hippocampus) herkent de kleine verschillen tussen bijvoorbeeld plekken, en maakt deze groter. Als dit niet goed werkt, houd je plaatsen misschien niet goed uit elkaar. Dit is mogelijk de oorzaak van het ervaren van een déjà vu.