Het is Say Something Nice Day: zo geef je iemand makkelijker complimenten

Vrije tijd door Juliët

Het is 1 juni en dit betekent dat het Say Something Nice Day is. Een leuke dag om je waardering naar elkaar uit te spreken. Een complimentje lijkt iets kleins, maar toch kan het veel betekenen voor een ander. Complimenten zijn altijd leuk, dus spreek ze uit!

Say Something Nice Day

Say Something Nice Day is een van onze favoriete speciale dagen van het jaar. Dit is ook niet gek, want een compliment krijgen vinden we allemaal leuk. Het uitspreken van iets aardigs kan een wereld van verschil maken voor iemand anders. Het doel is dus simpel gezegd, iets aardigs tegen elkaar zeggen. Dit hoeft niet alleen in real life, maar ook online. Als je het helemaal goed wilt doen, dan kun je nog een stapje verder gaan door een kleinigheidje te geven aan iemand die het nodig heeft of een volslagen vreemde.

 

Wat je kunt doen tijdens Say Something Nice Day

Hieronder een paar tips voor als je niet helemaal weet hoe je dit moet gaan aanpakken tijdens Say Something Nice Day:

 

1. Geef erkenning

Deze werkt vaak het beste met mensen die je persoonlijk kent of waar je bijvoorbeeld mee werkt. Denk aan iets dat ze de laatste tijd hebben bereikt en maak daar een opmerking over. Vooral als het iets is waar ze trots op zullen zijn of als je denkt dat het grotendeels over het hoofd wordt gezien. Gezien worden is voor mensen heel fijn.

 

2. Waardeer een persoonlijkheidskenmerk

Waardering op het gebied van een persoonlijkheidskenmerk werkt altijd goed. Denk aan humor, interesse of inzet. Daarmee zeg je namelijk van ik zie wat je doet en je doet het goed.

 

3. Kijken naar de kleine dingen

Vaak zijn het de kleine dingen die het hem doen. Denk aan een koekje meenemen voor je collega of een kopje koffie halen. Iemand kan dit natuurlijk zelf doen, maar hoe leuk is het als je dit keer voor diegene doet. Je laat dan weten dat je diegene waardeert. Je gaat merken dat mensen dit vaker gaan doen.

 

4. Complimenten

Het kan misschien een beetje ongemakkelijk zijn om over iemands uiterlijk te complimenteren. Probeer in plaats daarvan hun stijl te complimenteren. Misschien draagt diegene altijd wel hele fleurige jurkjes of valt diegene op door haar tassencollectie. Vindt iets specifieks en dat maakt het voor jou gemakkelijker en voor de ander persoonlijker.

 

5. Waardeer iemands bestaan

Soms moeten mensen gewoon even weten dat iemand blij is als diegene er is. Je weet namelijk niet van te voren of iemand moeite heeft om de dag door te komen. Het is daarom extra fijn als iemand zegt dat die blij is als je er bent, gewoon omdat jij jij bent. <3


6. Iemand een fijne dag wensen

Het is altijd goed om iemand een fijne dag te wensen. Voeg je glimlach erbij en jij hebt iets aardigs gedaan. Vaak krijg je er zelf ook nog een vrolijk gevoel van. Maak een gebaar dat mensen mogen oversteken of steek een hand op. De kleine dingen doen het hem.

 

7. Stuur een lief appje, kaartje, berichtje

Kleine moeite, maar een groot gebaar! Stuur een appje of lekker een ouderwets kaartje naar bijvoorbeeld je mama, beste vriendin of je schoonmoeder. Het kan iedereen zijn. Diegene gaat dit enorm waarderen.

 

Welke van deze tips ga jij gebruiken tijdens Say Something Nice Day?