De angst om iemand te kussen: philemafobie, wat houdt het in?

Intiem door Claire

Kussen is een geaccepteerde en genormaliseerde vorm om iemand te begroeten en je liefde te tonen. Je staat in de club, ziet een leuk persoon, voelt een bepaalde aantrekkingskracht, danst met elkaar en ineens komt dat moment. Niet voor iedereen zo vanzelfsprekend, sommige mensen hebben er zelfs angst voor ontwikkeld: philemafobie, de angst om te zoenen. Dit heeft meerdere oorzaken.

Philemafobie

Philemafobie is de angst om met anderen te kussen. Het komt vooral voor bij mensen die nog nooit hebben gezoend en bang zijn om iets verkeerds te doen en mensen die om een andere reden een angst hebben ontwikkeld die te maken heeft met zoenen. Het komt voor op elke leeftijd en gaat vaak gepaard met een angst voor seks. Hierbij angsten die de reden zijn:

  • Faalangst: zoals eerder genoemd is er vaak bij onervaren mensen een kans op philemafobie. Ze hebben het nog nooit gedaan en zijn bang om iets verkeerds te doen en uitgelachen te worden. Dit is vaak een tijdelijke angst die overgaat zodra er met succes is gezoend. Zeg maar dag tegen die onzekerheid.
  • Angst voor bacteriën: philemafobie komt vaak ook door een angst voor bacteriën. Mensen zijn dan bang voor ziektes of vinden de gedachte dat je speeksel uitwisselt met een ander vies. Dat is het misschien ook wel een beetje, maar je boost wel je immuunsysteem en verbrandt er zo’n vijf tot zesentwintig calorieën per minuut mee.
  • Angst voor lichamelijke geuren: een slechte adem is een grote afknapper en een echte mood-killer. Voor sommigen is het echt een angst, dit wordt ook wel een bromidrofobie genoemd. Philemafobie is daar het resultaat van. 
  • Angst voor aanraking: door een bepaalde opvoedingsstijl, onzekerheid, weinig lichaamsbewustzijn of trauma vinden sommige mensen het moeilijk om aangeraakt te worden. Als je dit hebt, voelt kussen eerder als overtreding dan een plezierige ervaring. In een relatie, waar aanraking en lichamelijk contact een belangrijke rol spelen, creëert dit soms problemen.  
  • Angst voor intimiteit of kwetsbaarheid: door een angst voor afwijzing, verlatingsangst, eerdere seksuele ervaringen (of het gemis ervan), sociale angstklachten of een vervelende jeugd, ontstaat de angst voor intimiteit. Dit uit zich in de angst om te versieren of versierd te worden, angst om een intieme of seksuele relatie aan te gaan en de angst om aangeraakt te worden. Het leidt vaak tot eenzaamheid en beïnvloedt je leven, vooral als je een liefdesrelatie hebt.

Wat te doen?

Heb je nog nooit gezoend en ben je bang dit verkeerd te doen? Maak je geen zorgen: iedereen kust en doet dit op zijn eigen manier. Het komt echt wel goed, je leert als je het probeert. Zijn er andere redenen zoals de genoemde hierboven en beïnvloedt het je liefdesleven? Praat met je partner of zoek hulp, dat kan nooit kwaad. Zo kus jij er straks weer heerlijk op los: kusze!

via GIPHY

Lees ook: Ben jij mensenschuw? Dat komt misschien hierdoor!

Bron: gratisdatingtips.nl | hoofdbaas.com Beeld: istockphoto