Alles wat je moet weten over unlimited data-abonnementen

Lifestyle door Djamila

Tegenwoordig hoor je steeds meer over unlimited data-abonnementen. Met zo’n abonnement kun je onbeperkt gebruik maken van je data, waar en wanneer je maar wilt en hoef je je geen zorgen te maken over je datalimiet. Dit kan zowel bij een prepaid simkaart, waarbij je van tevoren een bedrag betaald voor de data die je de komende maand gaat gebruiken, als bij een abonnement, waar je voor een langere tijd aan vast zit. In dit artikel leggen we je uit wat een unlimited data-abonnement nu precies inhoudt en kom je alles te weten over de voor- en nadelen en andere overwegingen bij het kiezen van het juiste abonnement.

De voordelen van een unlimited data-abonnement

Houd jij van onbeperkt streamen, downloaden en je sociale media kanalen checken? Dan is unlimited data écht wat voor jou. Zoals af te leiden is uit de naam, biedt een unlimited data-abonnement je onbeperkte data. Dit is het meest interessant voor mensen die hun telefoon voor werk gebruiken, maar ook wanneer je graag altijd en overal bereikbaar bent, of wanneer je graag buitenshuis ook series en films streamt. Wanneer je weinig gebruik maakt van je data, kun je beter voor prepaid internet kiezen. Zo zit je niet vast aan een langdurig abonnement en hoef je ook geen hoge prijzen te betalen voor je internet.

De nadelen van een unlimited data-abonnement

Er hangen helaas ook een aantal nadelen aan een unlimited data-abonnement. Zo hanger er hogere kosten aan een unlimited data-abonnement ten opzichte van een abonnement met beperkte data of een prepaid simkaart. Wanneer je dus niet heel veel data verbruikt, kan het zijn dat een unlimited data-abonnement niet de beste optie is. In dat geval kun je dan ook beter kiezen voor een prepaid simkaart of prepaid internet. Daarbij kan het zo zijn dat, hoewel je onbeperkte data hebt, de netwerkcapaciteit tegen kan vallen. Wanneer de belasting van het netwerk hoog is, kan het zijn dat je een tragere verbinding hebt. Dit is met name het geval in dichtbevolkte gebieden en tijdens (grote) evenementen.

Hier moet je op letten

Er is een belangrijke factor waar je rekening mee moet houden bij een unlimited data-abonnement. Want, hoewel het aardig wat voordelen biedt, is het ook verstandig om even de kleine lettertjes te lezen. Veel aanbieders hebben namelijk een Fair Use Policy, ofwel een FUP. Dit houdt in dat ze onbeperkte data bieden, maar toch een grens zetten op het aantal gigabytes dat je kunt gebruiken op volle snelheid. Wanneer je deze limiet overschrijdt, kan de snelheid flink omlaag gaan. Daarbij kunnen er ook beperkingen zitten op het gebruik van je mobiele hotspot. Lees het contract dus goed door, voordat je het abonnement afsluit.