Verzekeringen: welke zijn nu echt verplicht en welke handig om te hebben?

Lifestyle door Djamila

Verzekeringen zijn de beste bescherming die je kunt hebben wanneer onverwachte situaties zich voordoen in je leven. Je zult je zo financieel kunnen beschermen tegen kwesties die anders een flinke zakcent kosten. Je kunt ook echt bijna alles verzekeren, maar welke verzekeringen van Allianz Direct zijn echt noodzakelijk of zelfs verplicht? En wat is optioneel? Ook heb je de keuze: ga je voor losse verzekeringen of kies je voor het gemak van een pakket?

De verplichte verzekeringen

In Nederland moet je een paar verzekeringen verplicht afsluiten en welke dat zijn is afhankelijk van je situatie. Zo moet iedereen van 18 jaar en ouder die hier woont of werkt, maar ook voor iemand die een uitkering heeft, een verplichte zorgverzekering hebben. Heb je een gemotoriseerd voertuig zoals een auto, motor of brommer? Dan is een WA-verzekering verplicht. Heb je een huis gekocht met hypotheek? Ook dan zal de hypotheekverstrekker van je vragen om een woonhuisverzekering af te sluiten.

De additionele verzekeringen

Hoewel het niet verplicht is, is het zeker een goed idee om over verschillende verzekeringen na te denken om jezelf te beschermen tegen onverwachte situaties. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt bijvoorbeeld schade die je niet opzettelijk aan anderen toebrengt. Een inboedelverzekering beschermt de waarde van je spullen thuis. Voor wie vaak reist, is een reisverzekering en een annuleringsverzekering aan te raden. Dit is vooral handig voor de zorgkosten die je misschien moet maken in het buitenland. Ook een overlijdensrisicoverzekering is het overwegen waard, zeker voor samenwonenden die financieel van elkaar afhankelijk zijn. Tot slot kan een uitvaartverzekering handig zijn om de kosten van een begrafenis of crematie voor je nabestaanden te dekken.

Verzeker je voor wat je je kunt veroorloven

Verzeker jezelf alleen voor risico's die je zelf financieel niet kunt opvangen. Je kunt een breed scala aan zaken verzekeren, zoals de ziektekosten van je huisdier, extra garantie op je nieuwe laptop, pechhulp thuis, of zelfs je mobiele telefoon. Maar vaak is de vergoeding beperkt of valt het net buiten de garantie. Voordat je een verzekering afsluit, moet je jezelf afvragen of je de mogelijke kosten zelf zou kunnen dragen. Bekijk ook altijd goed de voorwaarden van de verzekering. Een goede tip is om elke maand wat geld opzij te zetten voor onvoorziene uitgaven!

Losse verzekeringen of een pakket?

Ga je voor losse verzekeringen of een pakketverzekering? Losse verzekeringen kunnen voordeliger zijn omdat je per type verzekering de beste aanbieder kunt kiezen. Denk aan de ene verzekeraar die een top opstalverzekering biedt en een andere die uitblinkt in reisverzekeringen. Dit vraagt wel om wat meer administratie. Een pakketverzekering bij één verzekeraar maakt het eenvoudiger: je krijgt korting op de totale premie en hoe meer verzekeringen je afsluit, hoe groter je korting. Een ander pluspunt is dat je altijd weet bij wie je moet zijn als je schade wilt claimen. Kies je toch voor losse verzekeringen? Probeer dan om sommige verzekeringen samen bij één verzekeraar af te sluiten om discussies bij schadeclaims te voorkomen. Neem bijvoorbeeld je inboedel- en opstalverzekering bij dezelfde aanbieder, of verzeker je caravan bij de verzekeraar van je auto, je autoverzekering.