Vintage shoppen ontdekt? Dit zijn de beste tips voor vintage shoppen

Vrije tijd door Linde

Vintage is niet meer weg te denken. Waar je vroeger nog vreemd werd aangekeken als je tweedehandskleding kocht, is het nu helemaal omarmd. Het is goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Bovendien vind je de leukste dingen. Heb jij vintage shoppen ook ontdekt? Wij hebben wat tips om geslaagd te shoppen bij vintage kledingwinkels.

Lees ook: Slim winkelen: zo scoor je de beste koopjes!

Bedenk naar welke winkels je gaat

Anders dan bij bijvoorbeeld kleding kopen bij een keten zoals Zara of H&M moet je vaak wel net even weten waar de leuke vintage winkels zijn. Het kost je daardoor net wat meer moeite om die leuke vintage winkels te vinden. Kijk daarom goed rond in jouw buurt. Misschien ben je er wel vaker langs gelopen zonder dat de winkel je is opgevallen.

Neem de tijd

In vintage winkels is het soms moeilijk overzicht te krijgen van wat er allemaal hangt. Je ziet dus waarschijnlijk niet gelijk wat wel of juist niet jouw stijl is. Overal is er maar één van en soms hangen ook de maten door elkaar. Wanneer je leuke kleding wil vinden, is het dus belangrijk om de tijd te nemen.

Heb een scherp oog

Hoewel sommige winkels alles netjes op maat sorteren en op kleur coördineren, doen niet alle winkels dit. Je moet dus een scherp oog hebben, wil je dat ene pareltje er tussenuit pikken. Ga daarom één voor één langs de rekken en kijk een voor een naar elk kleding stuk. Je wil het liefst als je weggaat alles hebben gezien. Veel vintage winkels zijn niet heel groot dus niet is dit vaak best haalbaar.

De maten zijn ook vintage  

Er is een groot verschil tussen tweedehands en vintage. Om een kledingstuk vintage te noemen moet het minstens 25 jaar oud zijn. Tweedehands daarentegen kan uit de Zara van vorige week zijn. Als dat is waar je naar op zoek bent, is Vinted een goede plek om te kijken of bij de kringloopwinkels. Omdat vintage kleren dus tenminste 25 jaar oud zijn, zijn de maten van de kleren soms anders dan dat ze nu zijn. Ga er dus niet van uit dat je iets niet past, omdat het label niet de juiste maat die je normaal draagt weergeeft. Als het een T-shirt of trui is, hou je het voor je lichaam om te zien of het past. Voor broeken is het wat lastiger. Voor sommige mensen werkt het trucje om de taille van de broek om je nek te passen zoals in de video hieronder.

@eliza.co.uk

Vergeet dit rekje niet

Bijna elke winkel heeft wel een rekje waar de gepaste kleding hangt. Dit rekje moet je niet vergeten. Hier zitten misschien wel wat goede kledingstukken bij. Iemand anders wilde het immers ook passen.

Check dit voor je het koopt

De kleding is vintage, het is dus wat fragieler dan gloednieuwe kleren. Voel de stof goed aan, misschien is het wel een stof die al het eind van z’n leven heeft bereikt of zit er ergens al een gaatje in. Het is ook altijd belangrijk om de kleding te inspecteren op vlekken. Niet alleen de buitenkant van het shirt heeft misschien vlekken, de binnenkant bekijken is ook nodig. Er zitten misschien permanente zweetplekken in het shirt wat niet erg hygiënisch is.

Probeer alles wat opvalt

Als je oog op een kledingstuk valt, maar je vervolgens toch twijfelt, is passen altijd het antwoord. Ook al is het een kledingstuk dat je normaal gesproken niet kiest. Het is leuk om een kleine modeshow te doen met jezelf of de mensen waarmee je shopt. De prioriteit is namelijk dat je een leuke dag hebt.