Dure grapjes: in deze Nederlandse steden is het huren van een huis het duurst

Wonen door Anne-Fleur

Dat de woningmarkt geen leuke bedoening meer is, dat wisten we natuurlijk allemaal al wel. Koophuizen zijn ontzettend duur, maar ook de prijzen van huurhuizen, appartementen en zelfs kamers rijzen de pan uit. Op jezelf wonen of verhuizen is tegenwoordig helaas niet meer vanzelfsprekend, aangezien het voor veel mensen gewoon simpelweg te duur is. Heb je verhuisplannen maar moet je je houden aan een budget? Vermijd dan deze Nederlandse steden - want hier is een huis huren het duurst.

Lees ook: Op jezelf wonen? Zo houd je het budget-vriendelijk

Huis huren in Nederland

Nergens in Europa zul je prijzen als in déze Nederlandse stad tegenkomen: Amsterdam! Heel verrassend is het misschien niet, maar de cijfertjes zijn toch wel interessant om in te zien. In onze hoofdstad betaal je een hoop geld voor een huurhuis, maar ook in Rotterdam en Den Haag is het niet mis, dat schrijft het AD over het International Rent Index van HousingAnywhere.

Onderzoek HousingAnywhere

HousingAnywhere is een internationale aanbieder (vandaar de Anywhere) van huurwoningen. Dit bedrijf keek naar 28 Europese steden en de prijzen van ruim 67.000 accommodaties in de eerste drie maanden van dit jaar. Daar kwam Amsterdam als 'winnaar' uit de bus en sleepte daarmee de denkbeeldige award voor duurste stad om een huis te huren, binnen.

Onze hoofdstad vraagt gemiddeld 2275 euro per maand voor een appartement, 1740 euro voor een studio en 963 euro voor een kamer. Wat een geld! Ook twee andere Nederlandse steden, Rotterdam (gemiddeld 1795 euro) en Den Haag (gemiddeld 1790 euro), mogen een plekje aannemen in de top vijf. Op plek twee staat Rome, op plek drie Parijs.

Utrecht

Ook Utrecht heeft een plek hoog in deze lijst van HousingAnywhere. Deze stad staat op nummer acht met gemiddeld 1746 euro per maand. Dit is nog vóór steden als Milaan, Lissabon en Hamburg!

Samenwonen

Wellicht moeten we toch maar een huis huren in een Nederlands dorp (daar zijn de prijzen gegarandeerd lager) vinden om te overleven, want met deze prijzen eten we dagelijks droog brood met water... Natuurlijk kun je ook gewoon housemates vinden en zo de kosten delen. Wil je graag samenwonen met je lief en de huur splitten, maar weet je niet of je er klaar voor bent? We een aantal punten voor je op een rij gezet, die je kunnen vertellen of het nou wel of niet de juiste tijd is deze grote stap te zetten.