Joost Klein ontkent strafbare feiten tijdens Songfestival

Media door Alyssa

Nu de rust na het Eurovisie Songfestival in Malmö een beetje begint terug te keren en Joost Klein een paar goede nachten in zijn eigen bed heeft kunnen slapen, brengt zijn Zweedse advocaat vandaag een verklaring naar buiten. Hoewel Joost aanstaande zondag gewoon zal optreden in eigen land, blijft de situatie rond het festival een zware last op zijn gemoed leggen. Zijn advocaat, Jan-Åke Fält, deelde met het ANP dat Joost “erg verdrietig” is door de hele situatie.

Joost Klein voelt zich radeloos

"Het is begrijpelijk dat hij zich radeloos voelt door alles wat er is gebeurd", deelt zijn advocaat vandaag met de pers. "Het is volledig uit zijn verband gerukt. Natuurlijk is hij bedroefd dat hij daardoor niet kon deelnemen aan het Songfestival."

Geen bedreigingen

De zanger, die Nederland zou vertegenwoordigen met het nummer Europapa, raakte tijdens de repetities van het Songfestival betrokken bij een incident met een cameravrouw. De vrouw deed vervolgens aangifte van bedreiging. Fält beweert dat Joost Klein haar camera had weggeduwd, maar spreekt tegen dat de zanger bedreigingen zou hebben geuit.

Optimistisch

Hoewel de Zweedse politie eerder aangaf dat het Zweedse OM waarschijnlijk tot vervolging van Joost zal overgaan, blijft zijn advocaat optimistisch over de uitkomst van het politieonderzoek. Zweedse media melden dat dit onderzoek nog gaande is, maar er is dus wel een voorlopige procesdatum vastgesteld voor begin juni. Fält verklaarde ook dat er verzoeken zijn ingediend om enkele Nederlanders te horen. "Ik ben optimistisch over de kans op vrijspraak. Als de politie grondig onderzoek doet, zal hij niet worden vervolgd." Het lokale Openbaar Ministerie in Zweden en de rechtbank daar kunnen dit nieuws nog niet bevestigen.

Geen strafbare feiten

Aangezien Joost alleen de camera een duw zou hebben gegeven, zijn zowel Joost als zijn advocaat stellig dat de zanger zich niet schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. Deze boodschap van onschuld heeft zijn advocaat ook gedeeld met Zweedse media, waaronder de SVT.

Dreigende vuistbeweging

Het Zweedse dagblad Aftonbladet bracht eerder deze week het nieuws dat Joost Klein zich meteen uitgebreid zou hebben verontschuldigd na het incident met de cameravrouw. Dit bericht werd bevestigd door meerdere anonieme bronnen die bij het voorval aanwezig waren geweest en zich later bij de Zweedse krant hadden gemeld. Het is momenteel alleen niet duidelijk of de excuses van Joost Klein ook zijn overgekomen bij de desbetreffende cameravrouw.

Lees ook: S10 spreekt zich uit over onprettige sfeer bij Eurovisie Songfestival: 'Vond het daar heel heftig'