Zwembad in de tuin dit jaar? Dan betaal je meer voor drinkwater…

Lifestyle door Anne-Fleur

In warme temperaturen liggen we het liefst de hele dag in het zwembad in de tuin. Niets werkt verkoelender dan dat en heel eerlijk gezegd is dat met 28 graden soms ook de enige manier om te overleven. Zit jij erover te denken om een zwembad in de tuin te zetten dit jaar? Dan worden de kosten voor jouw drinkwater mogelijk hoger... Lees gauw verder!

Lees ook: 8 Nederlandse gewoontes die voor ons heel normaal zijn, maar voor buitenlanders onbegrijpelijk

Zwembad in de tuin = hogere kosten

We snappen allemaal dat wanneer je een (groot) zwembad in je tuin zet of je tuin sproeit, dat je meer water verbruikt en daardoor ook meer moet betalen. Dit jaar wordt het verhaaltje echter nog iets anders, want Vitens - het grootste waterbedrijf in Nederland - overweegt om de kosten voor 'comfortgebruik' te verhogen. Dat blijkt uit een gesprek van de woordvoerder van Vitens, Rick Dogger, met de Telegraaf.

Comfortgebruik

Vitens spreekt van comfortgebruik, maar wat valt daar nu eigenlijk onder? Comfortgebruik is eigenlijk water dat niet strikt noodzakelijk is om te gebruiken. Koken, drinken, douchen en het doorspoelen van het toilet vallen onder het basisgebruik. Dingen als de tuin sproeien, of inderdaad een zwembad opzetten worden comfortgebruik genoemd. Rick Dogger van Vitens zegt daarover: "Wij kijken hoe we het zogeheten comfortgebruik duurder kunnen maken".

Hogere kosten

Hoe gaat dat dan in z'n werk? Vitens is van plan om een basisverbruik te berekenen voor huishoudens met daarin het basisgebruik. "Alles wat er bovenop wordt verbruikt, zal duurder worden." Dat klinkt best heftig! Hoeveel hoger de kosten gaan worden weet Vitens nog niet.

Bewustwording van watergebruik

De reden dat Vitens deze regel wil inschakelen, is om grootverbruikers 'aan te pakken' en mensen goed bewust te maken van hun waterverbruik. Waterbedrijven lopen tegenwoordig tegen de grenzen van waterwinning aan, maar de vraag naar water groeit ook. Dat zal uiteindelijk een probleem worden als niet meer mensen meer besparen op water.

Elke zomer zien we genoeg berichten over droogte en watertekorten, maar veel provincies staan waterbedrijven niet toe om meer drinkwater te produceren. Het gevolg is dan dat er bespaard zal moeten worden. "We hopen dat consumenten minder water zullen verbruiken voor bijvoorbeeld de tuin als dat duurder wordt", zegt Dogger. Geen gek idee en zeker iets om eens over na te denken!

Lees ook: De ultieme koopgids voor zonwering: Wat te overwegen voor je aankoop