8 Nederlandse gewoontes die voor ons heel normaal zijn, maar voor buitenlanders onbegrijpelijk

De maatschappij door Kyra

Ieder land heeft zijn gewoontes, zo ook Nederland. Sommige gewoontes zijn voor ons heel normaal, maar zijn voor buitenlanders vreemd. Dit zijn er een aantal, waar je waarschijnlijk nooit bij stil heb gestaan.

De "raarste" Nederlandse gewoontes

Verjaardagen

De manier waarop wij Nederlanders verjaardagen vieren, is volgens buitenstaanders maar raar. We zitten in een kring en praten gewoon met elkaar. In andere landen feesten ze juist en zitten ze alleen om even bij te komen. Ook is het vreemd dat we niet alleen de jarige feliciteren, maar iedereen die er is. Vrienden en familie slaan we niet over. We gaan iedereen langs. “Gefeliciteerd met je moeder”, “gefeliciteerd met je beste vriend” of “gefeliciteerd met de moeder van jouw vriend”. Als het te druk is, feliciteren we de jarige en de rest over het algemeen. “Gefeliciteerd met (naam) iedereen”.

Daarnaast is het ook niet gebruikelijk om de jarige alles te laten regelen. Zelf een taart kopen, zelf de verjaardag vieren en dus ook zelf de gasten voorzien van hapjes en drankjes. Op school en werk nemen we traktaties mee, om aan anderen te geven. Op de basisschool maken de ouders prachtige traktaties en gaan de kinderen alle klassen rond om alle docenten iets te geven. Eigenlijk best raar toch? Jij bent jarig, maar geeft vervolgens iedereen een traktatie omdat je jarig bent. In andere landen regelen collega’s het gebak voor de jarige.

Dan hebben we ook nog een speciaal feest voor de mensen die hun 50e verjaardag vieren. Die noemen we Sarah voor de vrouw, Abraham voor de man. Volgens de bijbel zie je pas na je 50e Abraham en Sarah. Het betekent dat je oud en wijs genoeg bent. Ook niet-gelovige mensen noemen zichzelf Sarah of Abraham als ze 50 zijn; het is nu veel minder verbonden aan het geloof. ’s Nachts komen vrienden en familie bij elkaar om het huis te versieren. Naast vlaggetjes, borden en andere versiering komt er ook een pop in de tuin te staan. Zelfgemaakt, of afgehuurd. De gehuurde poppen zijn vaak groot, soms wel net zo groot als het huis! Ga er maar van uit dat buitenlanders stoppen en foto’s maken.

Koningsdag

Nergens vieren ze de verjaardag van de koning(in) zoals wij dat hier doen. Iedereen kleed zich in oranje kleuren, doet rood, wit en blauwe schmink op de wangen en feesten tot de laatste uurtjes. Overal in Nederland zijn podia waar grote artiesten optreden. Het thema is dan misschien wel de verjaardag, maar het leukste er aan is natuurlijk de gezelligheid en het feesten.

Ook zijn er overal wel activiteiten te doen. Vooral rommelmarkten zijn een populaire bezigheid op koningsdag. Oude troep verkopen, of over de markt struinen om pareltjes ertussenuit te pikken. Andere landen met koningshuizen, zoals het Verenigd koninkrijk en Zweden, maken er niet een hele feestdag van.

Vuurwerk

Vuurwerk kennen ze natuurlijk wel in andere landen, maar is lang niet zo beschikbaar voor de gewone mens als hier. Met oud & nieuw openen de speciale vuurwerkwinkels weer hun deuren om een flinke omzet te maken. Allemaal voor particulier gebruik. In andere landen doet een professioneel bedrijf het afsteken van vuurwerk. Stuk veiliger en georganiseerder.

Het particulier vuurwerk afsteken doogt de overheid elk jaar minder. In grote steden is er al een vuurwerkverbod, behalve de grote shows door professionals. In kleinere steden en dorpen zie je overal nog vuurwerk de lucht in schieten. Daarnaast verkopen vuurwerkwinkels steeds minder spectaculair vuurwerk, omdat het simpelweg te gevaarlijk is. Mensen halen vuurwerk dan uit andere landen, zoals Polen. Dat is niet veilig, met de gevolgen van dien.

De krul

Ken je deze nog? Op de basisschool kreeg je een krul voor elk antwoord dat je goed hebt. In andere landen is dit een vinkje. De krul is dus echt uniek aan ons land. Zo blijkt het af te stammen uit de 19e eeuw, waar het een 'g' moest voorstellen, de g voor goed. Tegenwoordig is het een symbool op zichzelf en gebruikt niemand een krul buiten het Koninkrijk der Nederlanden en een paar voormalige koloniën. Veel expats raken helemaal in de war als een collega een krul geeft in plaats van een vinkje.

Febo muur

Toeristen die voor de eerste keer Nederland bezoeken, zijn verbaasd na het zijn van de welbekende Febo muur. Achter elk deurtje ligt een heerlijke snack te wachten voor je. Betaal contant of met de pin en geniet gelijk van je hapje. Veel mensen vinden dit bijzonder en vertellen anderen dan ook dat dit echt het proberen waard is als ze in Amsterdam zijn.

Dit systeem komt alleen helemaal niet uit Nederland. Het is ontworpen in Duitsland. In de jaren 50 gebruikten vooral arbeiders de muur, omdat het goedkoop eten was. Je vond toen overal in Europa zulke muren. Langzamerhand verdwenen de muren, behalve in Nederland. Hier is deze muur nog even populair, misschien wel populairder.

Brood bevriezen

In landen zoals de Verenigde Staten is brood invriezen iets heel vreemds. Ze hebben daar al ander brood dan dat wij kennen, dus het invriezen is al helemaal bijzonder. Veel toeristen, expats en andere verhuisden klagen dan ook dat het brood hier zo snel over de datum is. In de Verenigde Staten maken ze het brood zo, dat het zo lang mogelijk goed is. Hier is het brood verser.

Luchtalarm

Veel buitenlanders zijn verbaasd als Nederlanders niet reageren op het luchtalarm. Zij raken in de war en weten niet wat er gebeurd. Nadat anderen het ze uitleggen, begrijpen ze het wel. Elke eerste maandag van de maand, om twaalf uur ’s middags, gaat het luchtalarm. We doen dat om te testen of het nog werkt, maar, begrijpelijk, klinkt het voor buitenlanders alsof de wereld vergaat. Nederlanders weten nu eenmaal dat, als het alarm op een ander moment gaat dan de eerste maandag, er echt iets mis is.

Tas aan vlag

In juni hangt bij veel huizen de vlag uit. Niet omdat iedereen jarig is, maar omdat de kinderen dan geslaagd zijn. Bij de vlag hangen ze dan hun schooltas, om te laten zien dat het ook werkelijk waar om het slagen gaat. Zo zie je ook precies wie er wel en niet geslaagd zijn. Overal op social media zie je foto’s van leerlingen trots poseren met hun tas en vlag.

Lees ook: Routine inspiratie: 4 gezonde gewoontes