Wat zijn de voordelen van sudoku’s maken?

Vrije tijd door Linde

Een sudoku is een leuk, klein, denk puzzeltje dat bijna iedereen wel kent. Het is niet alleen leuk tijdverdrijf om een sudoku te maken. Het maken van een sudoku heeft ook andere voordelen. Welke dat zijn vertellen we in dit artikel.

Lees ook: 3x redenen waarom knutselen goed is voor je mentale gezondheid

Wat is sudoku?

Een sudoku is een puzzel waarbij je getallen in een tabel zet. De tabel is 9x9 en dit is onderverdeeld in 3x3 vakken. De puzzel is af wanneer je in elk 3x3 vak de cijfers één tot negen hebt ingevuld. Het moeilijke eraan is dat de cijfers maar één keer in elke rij mogen staan.

Concentratie

Een sudoku vereist je volle concentratie, wil je hem afmaken. Maak je een fout? Dan werkt dat als een domino-effect en maak je steeds meer fouten. Onderzoek toont aan dat sudoku een van de beste ludiek- pedagogische activiteiten is die beoefend wordt in een klas, om de concentratie van de leerlingen te vergroten. Daarbij helpt het maken van sudoku’s ook met je kortetermijngeheugen aangezien je informatie moet onthouden terwijl je aan het puzzelen bent.

Problemen oplossen

Bij het maken van sudoku’s ben je gericht bezig met je probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen. Je lost namelijk telkens de sudoku op. Wetenschappelijk onderzoek heeft ook bewezen dat reken- en cijfer- spellen bijdragen aan het vergroten van deze vaardigheid. Bij het maken van sudoku’s werk je aan patroonherkenning wat ook te maken heeft met probleemoplossing.

Snel en logisch denken 

Wanneer je begint met sudoku’s maken, gaat het waarschijnlijk nog niet heel snel. Je hebt dan door dat hoe meer sudoku’s je maakt, hoe sneller het gaat. Dit komt doordat je analysevermogen in praktijk wordt gebracht. Ook logisch denken wordt gestimuleerd bij het maken van sudoku’s. Wanneer je logisch denkt, - heb je het vermogen nodig om je te focussen op een bepaalde taak en het gedachtenproces per stap langs te gaan. Dit gebeurt bij sudoku’s, omdat je om deze op te lossen analytisch moet nadenken.

Cognitieve vaardigheden

Uit onderzoek onder 50 tot 93-jarige bleek dat het maken van cijferpuzzels, zoals sudoku’s, een verbinding heeft met de kwaliteit van de cognitieve vaardigheden bij deze mensen. Cognitieve vaardigheden als aandacht, oriëntatie, informatie verwerken en patroonherkenning verbeteren in kwaliteit door het doen van cijferpuzzels.

Vermindert stress

Sudoku en andere veeleisende spellen zijn meestal erg ontspannend. Na een stressvolle dag helpt het dus waarschijnlijk om een sudoku te doen als stress reliever. 

Leuke puzzel

Naast al deze voordelen, is een sudoku ook gewoon een leuke puzzel. Wanneer je even afleiding wil is een sudoku maken de perfecte manier. Je hoeft hier geen sudoku boekje voor te kopen, er zijn ook apps waar je het op speelt. Deze verbeteren alleen wel je fouten. Aan jou de keuze hoeveel uitdaging je wil.

Bron: spelplus.nl gezonderleven.com Beeld: istockphoto.com