Dit is het verschil tussen een angststoornis en een paniekaanval
Veel mensen hevveb wel eens te maken gehad met een paniekaanval, maar wat is dat eigenlijk? En wat is het verschil met een angststoornis?
Wat is een paniekaanval?
Tijdens een paniekaanval word je overvallen door angst. Je kan dan last krijgen van misselijkhied, hartkloppingen, trillen, slappe benen, zweetuitbarstingen en een licht gevoel in je hoofd. Het komt vaak erg plotseling tevoorschijn en kan redelijk snel weer weggaan, maar voor veel mensen kan het erg beangstigend voelen. Zo'n aanval heeft eigenlijk altijd wel een aanleiding: je kunt getriggerd worden door verschillende omstandigheden, en het hoeft geen groot trauma of erge gebeurtenis te zijn. Soms is dat wel het geval, maar je kunt ook effecten voelen van het feit dat je hormoonspiegel misschien uit balans is, hoe je die ochtend bent opgestaan of iets te weinig hebt gegeten die dag.
Wat is een paniekstoornis?
Een paniekaanval is menselijk, maar als deze aanvallen voor een lange tijd aanhouden en het leven beginnen te beheersen is het verstandig een professional op te zoeken voor goede hulp. Na veel aanvallen in een korte tijd kun je namelijk een paniekstoornis ontwikkelen: dit beperkt het dagelijkse leven. Je wilt er alles aan doen om de angste te vermijden, waar uiteindelijk je school, werk, vrienden en familie of gezondheid onder gaan leiden. Je ontwikkelt als het ware een angst voor angst, en hier zul je over moeten praten bij een therapeut of psycholoog.
Wat is een angststoornis?
Een paniekstoornis is een voorbeeld van een angststoornis, en er bestaan nog veel meet angststoornissen. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze beïnvloeden het dagelijks leven. Voorbeelden van andere angststoornissen zijn:
- Hypochondrie: De angst die ervoor zorgt dat je constant bang bent voor (ernstige) ziekten. Allerlei normale lichamelijke verschijnselen, zoals jeuk, een steek of kramp worden al snel gezien als bevestiging voor een erge ziekte. Hypochondrie wordt vaker ziekteangst of ziektevrees genoemd.
- Dwangstoornis: Mensen met een dwangstoornis hebben een obsessie of herhalen bepaalde handelingen steeds opnieuw. Het niet kunnen uitvoeren van de handelingen leidt vaak tot veel angst. Denk bijvoorbeeld aan smetvrees.
- Sociale fobie: Een sociale fobie is de angst dat anderen je niet aardig vinden. Je bent ook bang om kritiek te krijgen en denkt vaak dat mensen je uitlachen of anders over je denken. Het is dan eng om sociale contacten te onderhouden en deel te nemen aan sociale bezigheden.
- Plein- of straatvrees: Een angst die ontstaat wanneer je op openbare plekken komt, zoals het openbaar vervoer, supermarkten of pleinen. Dit kan ervoor zorgen dat je het huis niet meer durft te verlaten en deze plekken ten zeerste zal vermijden.
Het verschil
Paniek en angst zijn hele normale emoties, en het is niet mogelijk om helemaal van deze gevoelens af te kunnen komen. Paniekaanvallen zijn tijdelijk, maar kunnen omslaan in angststoornissen. Bij beiden zijn er mogelijkheden tot oplossingen, maar angst is een hele normale lichamelijk reactie.