Let op! Deze dingen zorgen voor brandgevaar in huis
Niemand wil het risico op brandgevaar lopen, maar wat veroorzaakt het? Wij zetten een aantal dingen op een rijtje, zodat jij erop kunt letten.
Brandgevaar voorkomen
Een brand voorkomen hoeft echt niet moeilijk te zijn: vaak zijn het al kleine dingen die een brand kunnen veroorzaken, en kun je daar zeker iets aan doen. Met deze tips kun je de kans op een woningbrand voorkomen.
1. De droger
De droger is van alle huishoudelijke apparaten het meest gevaarlijk als het gaat om brand. De pluizen die van kleding en stoffen afkomen zwerven rond in de machine, en kan snel vlam vatten door de warme lucht van de droger. Door het pluizenfilter na elke beurt schoon te maken, is de kans kleiner op een woningbrand. Ook kun je beter de droger alleen aanzetten als je thuis bent en niet slaapt, voor het geval dat.
2. De schoorsteen
Heb jij een schoorsteen? Deze moet minimaal één keer per jaar grondig gereinigd worden om brandgevaar tegen te gaan. Er zijn jaarlijks meer dan 2000 schoorsteenbranden door onjuist stoken of een vervuild kanaal. Laat het schoortsteenkanaal dan ook vegen door een professional om een verstopt of vervuild kanaal weer leeg en schoon te krijgen. Stook ook alleen een vuurtje met droog en onbehandeld hout, en let goed op de kleur van de rook: hoe minder kleur, hoe beter.
3. Telefoon opladen
Volgens de brandweer is het 's nachts opladen van de telefoon geen goed idee: de accu of batterij van de telefoon kan oververhit raken als de oplader te lang in het stopcontact zit. Als je je telefoon overdag oplaadt, zit de stekker minder lang in het stopcontact en zal de accu minder snel oververhit raken. Gebruik daarnaast ook het liefst een oplader van het merk dat bij de telefoon hoort: de goedkopere alternatieven kunnen soms minder veilig zijn.
4. De meterkast
De meterkast wordt vaak gebruikt als opslagplek voor allerlei soorten dingen: modems, routers en soms zelfs tasjes en paraplu's. Verplaats deze spullen liever naar een andere plek, want een volgebouwde meterkast zorgt ervoor dat de apparaten hun warmte niet kwijt kunnen. Dit is een risico op brandgevaar. Geef de onnodige spullen een andere plek en laat de meterkast 'ademen'.
5. Apparaten op stand-by
Ga eens na hoe vaak je de apparaten in huis écht uit zet, en deze niet alleen op de stand-by modus staan. De onderdelen blijven warm wanneer het apparaat op stand-by staat. En het kan ook wel eens voorkomen dat zo'n apparaat een beetje staat te verstoffen omdat 'ie altijd op stand-by staat, maar stof en warmte zijn goede combinatie: ze zorgen samen voor brandgevaar. Kies er daarom voor alle apparaten uit te zetten wanneer je ze niet gebruikt. Ook slurpen apparaten die dag en nacht aanstaan veel energie, dus is het ook handig deze uit te zetten om de energiekosten te drukken.