3 lekkere recepten uit de Marokkaanse keuken
Overal ter wereld is er heerlijk eten te vinden. Ieder land heeft zijn eigen delicatessen en af en toe kan het erg verrijkend zijn om je te verdiepen in een andere cuisine. De Marokkaanse keuken heeft bijvoorbeeld een hoop lekkers te bieden. Dit zijn drie van onze favoriete recepten.
Lees ook: Dit eten past het best bij jou volgens je sterrenbeeld
Harira soep
Een warm soepje maakt iedereen blij toch? Wij worden helemaal warm van binnen van deze heerlijke Marokkaanse harira soep. Dit Marokkaanse recept is helemaal vegan, op de garnering na. Deze kun je weglaten als je de maaltijd plantaardig wil maken!
Wat heb je nodig? (Voor vier porties)
- 3 uien
- 400 gram kikkererwten
- 140 gram tomatenpuree
- 4 stengels bleekselderij
- 4 bospeentjes
- 3 teentjes knoflook
- 400 gram linzen
- 800 gram tomatenblokjes
- 2 theelepels Ras el Hanout
- 2 theelepels harissa
- Peper en zout
Zo maak je het
- Begin met het snijden van je ingrediënten. Hak je knoflook en uien fijn. De bleekselderij en wortel kun je in stukjes snijden.
- Doe een scheutje olijfolie in een pan en voeg je gesneden ingrediënten toe. Bak dit voor vijf minuutjes op laag vuur.
- Voeg de Ras el Hanout en de tomatenpuree toe en bak dit nog drie minuutjes op laag vuur.
- Voeg de tomatenblokjes en 150 ml water toe. Laat dit 20 minuutjes op laag vuur koken.
- Voeg de harissa toe en roer dit goed door de soep. Voeg vervolgens de linzen en de kikkererwten toe en laat dit op het vuur staan totdat deze goed warm zijn.
- Breng de soep op smaak met peper en zout.
- Je kunt de soep nu serveren! Je kunt het nog garneren met wat verkruimelde fetakaas.
Baghrir (Marokkaanse pannenkoekjes)
Ben je op zoek naar een vegan pannenkoekenrecept dat perfect is voor je ontbijt? Probeer dan eens baghrir, ofwel Marokkaanse pannenkoekjes. Ze zijn ontzettend makkelijk om te maken, en natuurlijk erg lekker.
Wat heb je nodig? (voor twintig pannenkoekjes)
- 250 gram fijne griesmeel
- 2 zakjes bakpoeder
- 150 gram bloem
- 1 eetlepel gist
- 1 theelepel zout
- 550 ml lauwwarm water
- 1 zakje vanillesuiker
Zo maak je het
- Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng dit goed door elkaar.
- Voeg 250 lauwwarm water toe en mix het beslag met een mixer. Voeg daarna opnieuw dezelfde hoeveelheid water toe en mix nogmaals.
- Dek het beslag af met een natte theedoek en laat het een uur rijzen.
- Voeg na het rijzen nog 50 ml lauwwarm water toe en mix het beslag met een spatel.
- Verwarm een koekenpan met antiaanbaklaag op middenhoog vuur. Als je geen pan met antiaanbaklaag hebt, kun je bakspray gebruiken.
- Giet het beslag in de pan en maak pannenkoekjes die ongeveer hetzelfde formaat hebben als American pancakes.
- Bak de pannenkoekjes aan een kant goudbruin en totdat er aan de bovenkant gaatjes ontstaan.
- Spoel de pan tussen het bakken van de pannenkoekjes even af met koud water voordat je nieuw beslag in de pan doet. Herhaal dit proces totdat je beslag op is.
- Serveer de pannenkoekjes met fruit of een andere zoete topping zoals honing.
Marokkaanse gehaktballetjes
Een Hollands AVG'tje kan soms een beetje saai worden. We willen absoluut niet zeggen dat Hollandse gehaktballen niet lekker zijn, maar je kan het ook anders aanpakken. Probeer bijvoorbeeld deze Marokkaanse gehaktballetjes!
Wat heb je nodig?
- 500 gram gehakt
- 1 ei
- 2 teentjes knoflook
- 3 theelepels Ras el Hanout
- Een handje paneermeel
- Zout op smaak
- 1 theelepl chilipoeder
Zo maak je het
- Zet je oven op de heteluchtstand en verwarm deze voor op 200 graden. Zet tijdens het voorverwarmen een ovenschaal met een laagje water onderin de oven. Hiermee creëer je het effect van een stoomoven.
- Met het gehakt met de specerijen, het ei en je knoflook.
- Voeg paneermeel toe totdat het gehakt licht plakkerig voelt.
- Draai nu balletjes van het gehakt.
- Leg de balletjes op een bakplaat met bakpapier en bak deze 20 minuten goudbruin
- Serveer de gehaktballetjes op flatbread met een yoghurtsaus.