Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je stopt met cafeïne
We houden allemaal wel van een goede kop koffie in de ochtend toch? Die cafeïneboost in de ochtend doet je goed. Maar wat zou er eigenlijk gebeuren als je de cafeïne voortaan laat staan? Wij zoeken het uit.
Lees ook: Je bent fit maar raakt nog steeds buiten adem tijdens het traplopen, dit is hoe dat kan
Is cafeïne slecht voor je?
Om op een simpele manier antwoord te geven op deze vraag: nee. Cafeïne kan juist goed zijn voor je lichaam. Het kan goed zijn voor je metabolisme en voor je brein. Cafeïne zit in koffie, thee, energiedrankjes en zelfs een heel klein beetje in chocolademelk. Het consumeren van cafeïne is eigenlijk niet slecht, behalve als je het te veel doet. Als je te veel koffie drinkt kan je er rusteloos en angstig door worden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, dus is het misschien een idee om je consumptie te verminderen.
Wat gebeurt er als je stopt met cafeïne drinken?
De gemiddelde koffiedrinker drinkt drie tot vijf koppen koffie per dag. Dit is iets meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Je kan lichamelijk afhankelijk worden van cafeïne, maar je kan er niet echt verslaafd aan raken. Het is eerder een dopamine boost en een routine die je opbouwt waar je lichaam dus gewend aan raakt. Als je opeens stopt met je lichaam die dagelijkse energieboost geven, kan je te maken krijgen met wat ontwenningsverschijnselen. Hoofdpijn, vermoeidheid en moeite met concentreren zijn veelvoorkomende klachten in deze situatie. Maar hoe ernstig deze verschijnselen zijn, verschilt per persoon. Sommige mensen zullen zelfs helemaal geen verschil merken. Als je symptomen gaat ervaren, zal dit waarschijnlijk twaalf uur na je laatste kop koffie plaatsvinden. Deze verschijnselen kunnen in het ergste geval tot tien dagen blijven hangen. Als je wil stoppen met koffie drinken, raden we je dus aan om je voor te bereiden op een paar slome dagen.
Hoe kun je stoppen met cafeïne goed aanpakken?
Als je graag wil stoppen met cafeïne drinken, raden we je aan om dit niet in één keer te doen. Bouw juist langzaam af. Halveer de hoeveelheid koffie die je drinkt op een dag, of ga voor minder sterke drankjes. Wissel je espresso bijvoorbeeld in voor een groene thee. Hier zit nog steeds cafeïne in, maar de hoeveelheid is al veel lager. Probeer daarnaast meer water te drinken en meer te bewegen om je lichaam te ondersteunen tijdens dit proces. En mocht je het echt niet aankunnen om koffie helemaal te laten staan, dan is dit helemaal niet zo erg. Er zijn heel veel mensen die koffie verwerken in hun gezonde lifestyle. Als je eens in de zoveel tijd een cappucino of een haverlatte drinkt, is er echt geen reden tot paniek.