Dit zijn de manieren waarop ‘dieetcultuur’ ons nog steeds beïnvloedt
Dieetcultuur is nogal hardnekkig. Jezelf hiervan bevrijden doe je dus ook niet zomaar. En zelfs als je denkt dat het achter je hebt gelaten, kan het je nog steeds beïnvloeden. Dit zijn de manieren waarop dieetcultuur ons nog steeds beïnvloedt.
Lees ook: Deze snack moet je in deze Nederlandse stad proeven
Je volgt social media accounts die je triggeren
Er zijn genoeg accounts op sociale media die dieetcultuur promoten. Denk aan lifestyle influencers die zweren bij een bepaald dieet. Maar het is niet altijd zo duidelijk. Sociale media kunnen je ook op een sneaky manier beïnvloeden. Dit komt bijvoorbeeld door content over 'ideale lichamen', content over gewichtverlies of over 'goed' en 'slecht' eten. Het is goed om je feed divers te maken. Volg dus mensen die er niet allemaal hetzelfde uitzien. Zo ga je jezelf ook niet constant met die perfecte lichamen vergelijken.
Je beoordeelt eten aan de hand van de verpakking
'Don't judge a book by its cover', toch? Met eten doen we dit vaak wel. We laten ons beïnvloeden door slimme marketingtermen zoals vetvrij, suikervrij of glutenvrij. Hierdoor laat de verpakking ons geloven dat het product heel gezond is. Maar vaak zijn deze termen nog best misleidend. Probeer hier dus vooral niet op te letten bij het doen van je boodschappen en focus je op het kopen van eten dat voedsaam is. En of dat nou voedsaam is voor je lichaam, of goed is voor je brein, dat maakt niet uit!
Je omringt jezelf met mensen die wel beïnvloedt worden door dieetcultuur
Als je zelf de ideeën van dieetcultuur achter je hebt kunnen laten, is de kans groot dat je mensen in je leven hebt die nog wel veel van deze ideeën aanhangen. Onthoud dat het niet aan jou is om ze hier vanaf te helpen, hun lichaam is niet jouw zaak. Toch kan het best triggering zijn als je mensen om je heen hebt die zweren bij calorieën tellen of intermittent fasting. Laat eventuele opmerkingen gewoon van je afglijden. Alleen jij weet wat het beste is voor jou en jouw lichaam.
Je eet minder vlak voor een etentje of evenement
Wanneer je in de avond een evenement of een etentje hebt, wil je overdag niet te veel eten toch? Uhm, nou dit is niet per se heel gezond eetgedrag. Het idee hierachter komt vaak voort uit het idee dat je balans nodig hebt. Maar uiteindelijk zorgt dit juist voor het tegenovergestelde van balans. Je eet overdag te weinig en 's avonds weer te veel. Je kunt dit dus beter niet doen. Denk juist aan hoe je meer variatie kunt creëren in je maaltijden
Je vermijdt bepaalde soorten eten in de naam van welness
Dieetcultuur verstopt zich regelmatig in de welness wereld. Je krijgt allerlei nieuwe manieren van eten aangesmeerd die beter zouden zijn voor je spijsvertering of voor je hormonale huishouding. Laat je vooral niet te veel meeslepen in deze sneaky dieëten. Als een arts jou vertelt dat het beter is om bijvoorbeeld geen gluten of zuivel te eten voor je gezondheid, dan is dat helemaal prima. Maar zolang dit niet het geval is, heb je zo'n dieet simpelweg niet nodig.
Lees ook: Wat is nu eigenlijk de meest belangrijke maaltijd van de dag?