Wat is plasangst en wat kun je ertegen doen?

Intiem door Anjali

Lukt het je niet om te plassen, vermijd jij openbare toiletten of wacht je tot alle hokjes vrij zijn? Dan heb je misschien plasangst. Wat kun je ertegen doen?

Plasangst

Plasangst worst ook wel paruresis genoemd, en is een aandoening waarbij mensen in bepaalde situaties moeite hebben met plassen. Deze aandoening zorgt ervoor dat er een soort schaamte hangt boven het urineren, bijvoorbeeld in publieke settings zoals op het werk, in een café of bij anderen thuis. Ook kan het lastig zijn om naar het toilet te gaan wanneer je het gevoel hebt dat er andere mensen aanwezig zijn in de toiletruimte. Het heeft dus niet zo zeer te maken met het plassen zelf, maar is meer een sociale angst. Dit kan het dagelijks leven erg beïnvloeden en kan leiden tot ongemakkelijke situaties. Het is namelijk niet fijn dat je niet kán plassen terwijl je eigenlijk wel móét.

Hoe te herkennen

Mensen met plasangst, of paruresis, vermijden maar al te graag de openbare toiletten, zelfs als ze echt heel erg nodig naar de wc moeten. Dat zijn niet alleen de hokjes die aan de onderkant en bovenkant open zijn, maar ook tijdens het werk, uitgaan, en zelfs bij vrienden en familie. Dat is natuurlijk heel vervelend en soms worden deze mensen geconfronteerd met het gevoel dat ze wel moeten plassen. In deze situaties proberen ze eerst het gevoel te negeren, en kunnen ze zich al ernstig druk maken om het feit dat ze toch een keer moeten gaan om een ongelukje te vermijden. Bij velen gaat 'de kraan' dan ook op slot, waardoor het nog oncomfortabeler voelt.

Wat te doen

Het lijkt een onoplosbaar probleem, maar zoals alle aandoeningen zijn er manieren om de situatie wat gemakkelijker te laten verlopen. De eerste en belangrijkste stap is het erkennen van de plasangst. Het is een veelvoorkomend probleem en waarschijnlijk ken je wel één of meerdere personen die het hebben, of ze het nu zelf weten of niet. Het is dan ook echt niet raar, en veel anderen hebben dezelfde sociale angst. Het moet je zeker niet tegenhouden om te kunnen doen waar je zin in hebt, of dat nu op visite gaan is of naar een café. Misschien helpt geleidelijke blootstelling juist wel bij het tegengaan van de plasangst. Ook bestaan er veel verschillende ontspanningstechnieken die je kunt beoefenen: je kunt bijvoorbeeld diep ademhalen of je oren sluiten met je vingers om je wat meer alleen te voelen. Wil je graag geholpen worden, maar heb je alles al geprobeerd? Psychologische hulp kan ook gespecialiseerd zijn voor dit soort aandoeningen, dus schaam je niet en vraag om oplossingen.