Eva Jinek over misstanden bij publieke omroep: "het is heel eenvoudig: doe gewoon normaal"
Na het uitbrengen van het onderzoek naar misstanden bij de NPO, is de beerput woensdagavond nóg meer opengetrokken door het AD. Gisteren wordt namelijk onthuld dat bij WNL tot op heden al jarenlang een angstcultuur heerst, sinds dat omroepbaas Bert Huisjes in dienst is. Ook Eva Jinek, ooit één van de gezichten bij WNL, deelde haar ervaringen voor het onderzoek. Dit deed ze naar eigen zeggen allemaal om een meer "normale" werkomgeving te creëeren voor de jonge journalisten, die hier vooral mee te maken krijgen.
Eva Jinek reageert op misstanden omroep WNL
Op het moment dat het onderzoek van de Commissie-Van Rijn werd uitgebracht, was al duidelijk dat met name bij WNL iets niet goed ging. Zij kwamen namelijk het meest negatief uit het onderzoeksrapport: voor werktevredenheid scoorden zij het vaakst een 5 of lager. Oei... Hier moeten ook oud-presentatrices Merel Westrik, Roos Moggré, Leonie ter Braak en Eva Jinek van zijn geschrokken. Samen met nog 21 andere betrokkenen stapten zij namelijk naar het AD om hun ervaringen te delen met de publieke omroep. Daaruit blijkt vervolgens dat tot op heden al jarenlang een angstcultuur heerst, sinds omroepbaas Bert Huisjes in dienst is. We spreken daardoor over een periode van ruim tien jaar. Hij kwam in 2011 bij WNL.
Zoals gezegd kreeg ook Eva te maken met het wangedrag van Bert, zo vertelde ze aan het AD. "Het is niet voor niets dat ik daar zo kort heb gewerkt," aldus Eva. Over wat zij precies heeft meegemaakt, wil ze liever niets kwijt, zegt ze later in het NTR-radioprogramma Kunststof. "Ik denk niet dat het zinvol is voor mij om daarover in detail te treden," legt ze uit aan presentator Andrew Makkinga. "Het is meer dan twaalf jaar geleden dat ik daar werkte. Maar je moet je voorstellen dat daar nog steeds jonge journalisten werken, zoals ik dat destijds was." Daarom vond ze het wél belangrijk om mee te werken aan het onderzoek.
"Normale" werkomgeving creëren
Eva noemt het namelijk "niet normaal", dat 94 procent van de (oud-)werknemers bij NPO zelf slachtoffer of getuige is geweest van grensoverschrijdend gedrag. Na het onderzoek wordt zij dus gebeld door de media en vragen zij ook om haar ervaringen met in het bijzonder WNL. "Ik moest toegeven dat ik de ervaringen, die ik te horen kreeg, allemaal herkende," vertelt ze dan. Ze doet dit vooral voor de jonge journalisten, die tegenwoordig werken bij de publieke omroep. "Ik vind dat jonge mensen die bij de publieke omroep werken gewoon in een normale werkomgeving moeten kunnen functioneren," legt ze uit. Eva noemt een werkplek waar mensen "regelmatig gepest en geïntimideerd worden" geen normale werkomgeving. "En dat is jouw eerste verantwoordelijkheid als baas, dat dat niet zo gebeurt," aldus Eva.
Zelf is Eva inmiddels bezig met een eigen talkshow voor NPO1. Als talkshowpresentatrice heeft ze natuurlijk ook een eigen team, waar ze zich wel verantwoordelijk over voelt. "Ik voel dat na alles wat er is gebeurd nog meer," vertelt ze. "Maar ik hoef niet na te denken, of ik normaal doe tegen mensen. Dat is gewoon hoe ik opgevoed ben. Hoe ik altijd met mensen om ga." Zij gaat automatisch respectvol om met andere mensen en hoeft daardoor niet bij zichzelf te checken of ze iemand intimideert. "Uiteindelijk is het heel eenvoudig: doe gewoon normaal."
Slachtoffers serieus nemen
Ondertussen zegt de raad van toezicht van WNL zich "gelukkig te prijzen" met omroepbaas Bert, blijkt uit een statement. Zij zeggen dat hij zoals elk ander mens "natuurlijk niet zonder zonden is", maar hij heeft wel veel bereikt. Na een lastige start is omroep WNL onder zijn leiding "uitgegroeid tot een sterke journalistieke organisatie". Wel noemen ze het "spijtig", dat oud-medewerkers zulke nare ervaringen hebben met de omroep.
Het College van Omroepen is niet blij met de reactie van de raad. "Voordat je welke stappen dan ook maakt, is het allereerst van het grootste belang dat je de slachtoffers erkent en serieus neemt," aldus voorzitter Arjan Lock. Ook Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel wangedrag, vindt het geen goede reactie. Zij wil graag dat de publieke omroepen gezamenlijk harde afspraken maken over hoe met dit soort meldingen wordt omgegaan in Hilversum. Het College van Omroepen zegt daarbij nog: "Het tijd wordt dat we in Hilversum de mensen net zo belangrijk gaan vinden als de inhoud."
Lees ook: Zwangere Eva Jinek (44) over zwangerschapskwaaltjes: "soms lijdensweg"