Oud-presentatrices WNL beschuldigen omroepbaas Bert Huisjes van wangedrag: "vergiftigd nest"
Dat het goed mis zat bij de NPO, dat wisten we al dankzij het grote onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag. Daaruit bleek dat bij onder meer De Wereld Draait Door een angstcultuur heerste, maar kennelijk niet alleen bij DWDD. Ook bij WNL is hier tot op heden al jarenlang sprake van, zo meldt het AD. Omroepbaas Bert Huisjes wordt nu beschuldigd van wangedrag, onder andere door oud-presentatrices Eva Jinek, Merel Westrik, Leonie ter Braak en Roos Moggré.
WNL-baas Bert Huisjes beschuldigd van wangedrag
Uit het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag bij de NPO komt al voort, dat ook bij WNL iets goed mis is. Zo gaf 29 procent van de WNL-medewerkers hun werktevredenheid een rapportcijfer van 5 of lager. Ouch... Inmiddels weet het AD hier meer over dankzij een eigen onderzoek onder oud-medewerkers. Zij hebben gesprekken gevoerd met 25 betrokkenen, waaronder ook vier bekende oud-presentatrices van WNL: Eva Jinek, Merel Westrik, Roos Moggré en Leonie ter Braak. Wat blijkt? Sinds het aantreden van omroepbaas Bert Huisjes, in 2011, heerst al jarenlang een angstcultuur. Enne: daar is tot op heden nog steeds sprake van.
Jarenlange angstcultuur
Volgens de oud-medewerkers maakt Bert zich, sinds dat hij in dienst is bij omroep WNL, regelmatig schuldig aan intimidatie, pesten, manipulatief gedrag en zwangerschapsdiscriminatie. Hij stond onder de medewerkers ook wel bekend als 'Bertlusconi' en 'Angry Bert'. De ex-werknemers spreken ook wel van een "vergiftigd nest". De medewerkers konden ook nergens hun verhaal kwijt, "omdat Bert als hoofdredacteur en directeur alle petten op had", aldus Leonie. Zij was tussen 2012 en 2017 één van de presentatrices bij Goedemorgen Nederland.
Daarnaast had Bert nogal wisselvallig gedrag. Zo vertelt Merel dat hij je het ene moment "de hemel in kon prijzen" en het volgende moment lag je baan op het spel. Daarbij was ook sprake van zogenoemde zwangerschapsdiscriminatie. Dan ging een zwangere medewerker tijdelijk uit dienst en werd diegene vervolgens aan het lijntje gehouden over de verlenging van haar contract.
Lees ook: Heftig: driekwart van medewerkers NPO kreeg te maken met grensoverschrijdend gedrag
Bemoeien met tv-programma's
Naast dat Bert dus wangedrag vertoonde op de werkvloer, bemoeide hij zich ook veel met tv-programma's. Hij is dan wel hoofdredacteur, toch wordt hier veel over geklaagd door oud-medewerkers. Zijn manier was namelijk nogal 'dwingend' en op een manipulatieve manier. Zo ontstonden vaak discussies over de inhoud van programma's, waarbij hij vervolgens aan bijvoorbeeld een oud-eindredacteur zei: "Mag ik je eraan helpen herinneren dat je hier een tijdelijk contract hebt?"
Hij bemoeit zich vooral met de inhoud, wanneer het over politieke zaken gaat. Als rechtse tv-omroep is het belangrijk dat ze de "rechtse missie volgen" en rechtse politica te vriend houden. Daarom werd het met name het CDA en VVD "bewust makkelijk gemaakt" in interviews, zo vertelt voormalig politiek redacteur Joost Bekendam.
Reactie van Bert
Zelf vindt Bert het "erg" om te horen, dat oud-medewerkers over deze nare ervaringen hebben gepraat met het AD. "Sommige recente zaken zijn besproken," legt hij uit. "Ook andere klachten had ik graag eerder besproken. Mijn deur stond en staat daarvoor nog steeds open." Daarnaast vindt hij de inhoudelijke bemoeienis met tv-programma's nodig, vooral bij de ochtendshow waar ze met veel jonge journalisten werken "die niet vanzelfsprekend de meer rechtse missie volgen". "Het is de taak van een hoofdredacteur de redactionele koers te bewaken."
Lees ook: RTL stelt samenwerking met Matthijs van Nieuwkerk uit: "timing verkeerd ingeschat"