Woon je alleen? 3x lekkere recepten voor één persoon
Als je alleen woont is het soms vrij lastig om te bepalen wat je gaat eten. Veel gerechten zijn bedoeld voor meerdere personen en dus kom je vaak met restjes te zitten. Dat is niet handig want het zorgt voor voedselverspilling. Dit zijn onze drie favoriete recepten om te maken voor één persoon.
Lees ook: Om je vingers bij af te likken: 8x hapjes voor een vega borrelplank
Gochujang tofu bowl
Voor de liefhebbers van pittig eten is dit de ideale maaltijd! Dit recept vrij snel te maken en je kan gemakkelijk meer maken om te meal preppen. Dit is wat je ervoor nodig hebt:
- 75-100 gram rijst
- 150 gram tofu
- Groente naar keuze (suggesties: shiitake champignons, edamame bonen, courgette)
- Een eetlepel gochujang
- Twee tot drie eetlepels sojasaus
- Een theelepel rijstazijn
- Een theelepel sesamolie
- Een teentje knoflook
- Garnering naar keuze
Zo maak je het:
- Begin door je tofu te persen. Hoe meer water je uit de tofu kunt krijgen, hoe beter. Je kunt je tofu persen door deze op een snijplank te leggen met wat keukenrol er omheen. Leg er vervolgens iets zwaars op zoals een dik boek. Laat dit tien tot dertig minuten staan om het water eruit te krijgen. Zodra je dit gedaan hebt kun je de tofu in blokjes snijden.
- Snijd je groente in de gewenste vorm. Snij ook alvast je knoflook fijn.
- Je tofu kun je op verschillende manieren bereiden. Je kan dit in de oven, airfryer of pan doen. Als je voor de oven of airfryer kiest, raden we aan om het twintig minuutjes te bakken op een temperatuur van 180 graden Celsius. Hussel de blokjes regelmatig zodat ze aan alle kanten mooi bruin worden. Je kunt ook een beetje maizena over je tofu heen sprenkelen om ze extra knapperig te maken. Doe je het liever in de pan? Gebruik dan een grote koekenpan en een scheutje olie en bak je tofu totdat de blokjes aan alle kanten mooi goudbruin zijn.
- Kook ondertussen je rijst zoals op de verpakking staat aangegeven.
- Daarnaast kun je ook gelijk je marinade voor je tofu maken. Doe de gochujang (dit is een Koreaanse hete peper pasta) in een kom samen met een of twee eetlepels sojasaus, de sesamolie, rijstazijn en de knoflook. Roer dit goed door elkaar. Zodra de tofu gaar is kun je dit in de marinade doen. Roer alles goed door elkaar zodat de tofu goed bedekt is.
- Nu de tofu ligt te marineren kun je je groente bakken.
- Als je groente gaar is kun je dit uit de pan halen en eventueel de tofu nog even terug in de pan doen als deze is afgekoeld.
- Stel tot slot je bowl samen door je rijst, groente en tofu samen te voegen. Maak het af met een garnering naar keuze en natuurlijk een scheutje sojasaus. Onze favoriete garneringen zijn gebakken uitjes, sesamzaadjes en/of sriracha mayo.
Falafel wraps met geroosterde bloemkool
Wraps zijn super makkelijk en snel om te maken, en deze wil je echt een keer geproefd hebben! Dit heb je ervoor nodig:
- Twee medium wraps
- 75 gram falafel
- 100 gram ijsbergsla
- Een kleine rode ui
- 150 gram bloemkool
- Olijfolie
- Paprikapoeder
- Knoflookpoeder
- Uienpoeder
- Chilipoeder
- Hummus en/of baba ganoush
- Chilisaus
Zo maak je het:
- Begin door je bloemkool in kleine roosjes te snijden. Doe de roosjes vervolgens in een grote kom en voeg hier een eetlepel olijfolie aan toe. Hussel dit goed door elkaar zodat alle roosjes bedekt zijn. Kruid de bloemkool vervolgens met de kruiden, doe dit op smaak. Hussel dit opnieuw door elkaar om alles te bedekken. Rooster de bloemkool vervolgens in de oven of in de airfryer op 180 graden voor 15 tot 20 minuten.
- Snij de rode ui in halve ringetjes.
- Bak de falafel zoals op de verpakking staat aangegeven
- Pak een koekenpan en zet deze op middenhoog vuur, doe geen olie in de pan. Leg vervolgens een wrap in de pan en warm deze op aan beide kanten. Doe dit met beide wraps.
- Zodra je bloemkool en falafel klaar zijn kun je de wraps samenstellen. Begin door een eetlepel hummus of baba ganoush op de wrap te smeren. Wil je graag allebei gebruiken? Gebruik dan van beide een halve eetlepel. Leg hier vervolgens je sla en ui op. Voeg dan je falafel en bloemkool toe en maak het af met een beetje chilisaus. Vouw de wrap dicht en smullen maar!
Burrito's
We blijven voor ons derde recept even bij de wraps hangen. Maar dit recept is toch wel echt heel anders! Dit heb je nodig:
- Een of twee grote tortilla's
- 100 gram (vega)gehakt
- 190 gram mais
- 190 gram kidneybonen
- Een kleine ui
- Een avocado
- Twee eetlepels crème fraîche
- Knoflookpoeder
- Paprikapoeder
- Uienpoeder
- Zout
- Komijnpoeder
- Geraspte kaas (kan ook vegan kaas zijn)
Zo maak je het:
- Begin door je ui in kleine stukjes te snijden. Fruit de ui vervolgens op middenhoog vuur.
- Zodra de ui een beetje doorzichtig wordt kun je je gehakt toevoegen. Als het gehakt gaar is kun je je blikjes mais en kidneybonen afgieten en vervolgens toevoegen. Roer alles goed door elkaar.
- Snijd je avocado en prak deze fijn met een vork. Voeg hier twee eetlepels crème fraîche en voeg een theelepel van alle kruiden toe (of iets meer op smaak). Roer dit goed door elkaar.
- Nu kun je de wraps gaan samenstellen. Begin door je wrap op een bord neer te leggen en doe hier een laagje van de avocadospread op. Sprijd dit uit maar houd de randjes van de wrap vrij.
- Sprenkel een laagje kaas over de wrap en doe een schep van je vulling in je tortilla. Zorg ervoor dat je deze niet te vol doet zodat je hem nog gemakkelijk kunt dichtvouwen. Doe dit voor beide wraps. Houd je avocadospread over? Geen probleem, dit kun je nog gebruiken om je wraps in te dippen.
- Vouw de wraps dicht en leg deze in een koekenpan zonder olie op middenhoog vuur met het flapje dat je hebt gevouwen naar beneden. Bak de burrito aan beide kanten goudbruin en serveren maar!