Zo leer je de lichaamstaal van je hond
Kwispelen betekent dat ze blij zijn, en met hun staart tussen de benen zijn ze bang, maar hoe kunnen we de lichaamstaal van honden nóg beter analyseren?
Drie belangrijke emoties
Je trouwe viervoeter heeft die basistoestanden: agressief, angstig en speels. Deze buiten kunnen gepaard gaan met spanning dat positief of negatief geladen kan zijn.
1. Agressief
Grommen is een goede indicator van agressief gedrag, maar eigenlijk gaan deze agressieve gevoelens al te ver. Soms kan het lijken alsof agressie bij honden uit het niets komt, maar het bouwt zich op. Zo is één van de eerste signalen dat een hond zich niet op zijn gemak voelt wanneer 'ie iets of iemand vermijd. Draait 'ie z'n hoofd weg? Dan is dat een teken dat 'ie iets niet oké vind en het niet wilt. De opbouw van deze spanning kun je daarnaast ook merken aan wanneer er een klein puntje van de tond uit zijn mond steekt of wanneer je veel oogwit ziet.
2. Angstig
Als een hond bang is, zul je 'm vaak met z'n staart tussen z'n benen zien. Dit is ook waar de uitspraak 'met de staart tussen de benen' vandaan komt. Nu kunnen niet alle hondensoorten hun staart daardwerkelijk tussen hun benen doen, maar gaan ze hun rug bollen, waarbij de kont naar beneden gaat. Soms drukken ze zelfs hun hele lichaam op de grond.
3. Speels
Is je hond erg hyperactief wanneer die wordt uitgelaten? Dat kan een teken zijn dat de trouwe viervoeter in een speelse bui is. Speelse honden houden wel van een beetje uitsloven, en gaan dan expres overdreven klungelig, onhandig en clownachtig doen. Op deze manier laten ze ook aan andere soortgenoten zien dat ze wel in zijn voor een spelletje. Let er wel op dat het spelen van twee kanten komt: twee spelende rakkers lassen af en toe een pauze in en draaien de rollen dan om. Als jouw trouwe vriend alleen maar achter het keffertje van de buren aangaat, en niet andersom, is dat een teken dat ze niet aan het spelen zijn.
De lichaamstaal van een hond
Deze drie emoties zijn erg belangrijk, en je kunt daarom ook het beste letten op welke signalen je ziet voor je een oordeel velt. Denk je dat die speelt? Ga dan eerst na of 'ie zich klungelig gedraagt en anderen de kans geeft, of dat 'ie andere viervoeters eigenlijk doodsbang maakt. Ook bij agressie en angst zul je moeten kijken naar de signalen: staan de rugharen omhoog en is het lijf gespannen? Dan zul je met een boog om tegenliggers moeten lopen.