Hoe zit het eigenlijk met de vijf seconde regel?

Eten door Juliët

Oeps je laat je eten per ongeluk op de grond vallen. Het eerste wat je roept is "de 5 seconden regel!" en je probeert maar zo snel mogelijk het op te eten. Stiekem hebben we dit allemaal wel eens gedaan. We geloofden maar dat na 5 seconden pas die bacteriën zouden gaan hechten aan ons eten. Helaas hebben we slecht nieuws voor je.

5-seconden regel

Waar komt die 5-seconden regel nou eigenlijk vandaan? De zogenaamde regel stamt uit de jaren '60. Een Amerikaanse tv-kok Julia Child liet tijdens één van haar kookshows een aardappelpannenkoek op de grond vallen. Oepsie! Ze twijfelde geen moment en pakte de pannenkoek op live televisie snel op en legde hem in de pan. Vervolgens vertelde ze aan haar kijkers dat als je maar je eten zo snel mogelijk oppakt, het nog gewoon te gebruiken is. Bacteriën zouden volgens haar niet zo snel aan het eten blijven hechten.

Onderzoek

Wetenschapper Dr. Paul Dawson, een wetenschapper aan de Universiteit van Clemson, besloot te testen hoe waterdicht de regel nou echt is. Hij besloot dit te onderzoeken door te kijken hoeveel bacteriën er na 5 seconden op je eten zitten en hoeveel na een langere tijd. Er kwam een verrassend resultaat uit. Maar hoe onderzocht hij dit? Hij combineerde tegels, hout en een vloerkleed met salmonella en vervolgens legde hij een stuk brood voor 5, 30 of 60 seconden erop. Daarna bekeek Paul hoeveel bacteriën er op het eten zitten. Dit herhaalde hij na twee, vier, acht en 24 uur om te zien hoe lang bacteriën op het oppervlak blijeven zitten.

Waar of niet waar?

Nee deze regel is dus zeker niet waar. Het maakt echt niet uit hoe lang eten op het oppervlak heeft gelegen. De bacteriën zitten er hoe dan ook. Wat wel een verschil maakt is hoeveel bacteriën er op het oppervlak liggen. Een schone vloer is dus echt wel minder erg dan een vieze vloer. Maar op welk type vloer kun je nou je eten wel laten valle? Op tapijt! Daar kwam namelijk uit de test uit dat ongeveer 1 procent van de salmonella op het eten kwam, terwijl op het hout en de tegls ruim 48-70% zat.

Gevaarlijk?

De kans dat je ziek wordt, is vrij klein. Toch loop je naturlijk altijd de kans op net een of andere nasty bacterie. Wij raden je dan ook vooral aan om het eten wat je laat vallen, lekker te laten liggen. Ook al was het zo lekker, je kan dan beter even wat nieuws halen of nog beter je eten helemaal niet laten vallen. Probeer de volgende keer dus vooral niet gehaast je eten op te rapen, want die seconden doen het hem echt niet. Wel beetje jammer eigenlijk he?