Geheugenverlies? Dit is waarom we zo vaak onze spullen kwijt zijn
Wéér je portemonnee kwijt? En je had je sleutels toch in je zak gedaan? Waar is die leesbril als je 'm nodig hebt? En hoe kan het dat we steeds vergeten waar we onze spullen hebben neergelegd?
(Geheugen)verlies
Wij als mensen hebben moeite met het overzicht houden op onze spullen. Hoe kan dat? We kennen de kinderliedjes nog uit ons hoofd, kunnen moeilijke wiskundeproblemen oplossen en kunnen oude herinneringen omhoog halen in een mum van tijd. Maar weten waar je je sleutels gelaten hebt, ho maar.
Aandachtspuntje
Het gaat vaak mis op het grensvlak tussen aandacht en geheugen. Als je je sleutels op tafel gooit, je portemonnee in je zak frommelt of de afstandbediening op de bank slingert, ben je vaak bezig met andere dingen. De exacte locatie van deze voorwerpen wordt dan niet actief opgeslagen in je geheugen. De hippocampus, het deel in je hersenen dat de opslag van informatie beheert, moet een slectie maken in alle infroamtie en gedachten die continu langskomen. Je afstandsbediening staat dan niet zo hoog op de lijst, en je vergeet waar dat stomme apparaatje gebeleven is.
Een kwartier per week
Naast dat het vervelend is dat we dingen niet meer kunnen vinden, zijn we er ook veel tijd aan kwijt. Quest deed onderzoek via een enquête, en concludeerde dat een derde van de bijna 3500 respondenten meer dan een kwartier bezig is met het zoeken van hun spullen. Dat is veel tijd, zeker als je je beseft dat je sleutels, je portemonnee, je bril en de afstandsbediening waarschijnlijk allemaal een vaste plek in huis hebben.
Tips om spullen minder vaak kwijt te raken
Het verliezen van je spullen en de uitleg die we hiervoor hebben gegeven maakt het nog niet minder irritant. Hierbij dus een paar tips om het kwijtraken beperken:
- Maak een foto. Van waar je je auto geparkeerd hebt, tot waar je je bril neerlegt: op deze manier kun je zien waar je het voorwerp voor het laatst hebt achtergelaten. Zo weet je dat 'ie niet écht gestolen is.
- Geef vaste plekken. Misschien een beetje standaard, maar veel voorwerpen horen in een bepaalde ruimte. Leg die afstandsbediening gewoon standaard op het bijzettafeltje, en hang de sleutels aan het rekje in de hal. Zo kun je ze altijd terugvinden.
- Voel voordat je vertrekt. Kijk altijd eerst of je de heilige drie-eenheid bij je hebt: je telefoon, je sleutels en je portemonnee. Heb je iets niet bij je? Kijk dan goed om je heen.
- Zeg het hardop. Je geheugen werkt beter als je hardop zegt waar je je spullen neerlegt. Je bent namelijk veel actiever bezig met het placeren van spullen.