Gender bender: wat is dat?
Op het gebied van gender zijn er veel termen. Er zijn termen over genderidentiteit, die aangeven hoe iemand zich voelt en hoe ze graag aangesproken worden. Daarnaast is er ook gender expressie. Een manier om dit te uiten is door het zijn van een gender bender. Dit is wat dat inhoudt.
Lees ook: Androgyn: wat is dat?
Wat is gender expressie?
Gender expressie gaat over hoe iemand hun gender uit naar de buitenwereld. Dit heeft dus vooral te maken met gedrag en uiterlijk. De manier waarop iemand zich kleedt, vertelt je veel over hun gender expressie en eventueel ook over hun genderidentiteit. Iemand die zich anders uitdrukt dan wat genderrollen voorleggen, valt sons onder de queer gemeenschap, maar dit hoeft niet per se het geval te zijn. Iemand kan zich vrouwelijker uiten of juist mannelijker. Je kleed je bijvoorbeeld ook androgyne en dus meer tussen de twee genders in vallen. Iemands gender expressie is een belangrijk onderdeel van hun identiteit.
Wat is een gender bender?
Een gender bender is iemand die zich uit op een manier die niet overeenkomt met wat er van hun gender wordt verwacht. Een gender bender doet dit vaak door zich bijvoorbeeld te kleden als het andere geslacht. Het concept van gender bending heeft een politieke origine. In de Verenigde Staten kwam het veel voor in de jaren '60 en '70 tijdens de tweede feministische golf. Aan gender bending doen is voor veel mensen een vorm van zelf expressie. Drag is bijvoorbeeld ook een manier om aan gender bending te doen. Drag queens en kings kleden zich als het andere geslacht en maken zichzelf vaak een karikatuur van het andere geslacht. Drag kings gaan bijvoorbeeld voor een overdreven sixpack en macho gedrag, terwijl drag queens over de top make-up gebruiken en soms nepborsten dragen. Gender bending is dus ook een vorm van entertainment. Er zijn ook veel beroemdheden die aan een vorm van gender bending doen of deden. Denk hierbij aan David Bowie, Prince en RuPaul. Iemand die aan gender bending doet, kan cisgender zijn, maar dit is voor veel mensen niet per se het geval. Het is belangrijk om geen aannames te doen wanneer je in gesprek gaat met iemand die aan gender bending doet. Bij interesse kun je er altijd vragen over stellen zolang het gesprek respectvol blijft. Vragen naar iemands gewenste voornaamwoorden is ook nooit verkeerd.