Functionele vs traditionele krachttraining: dit is het verschil
Krachttraining is goed voor iedereen. Je spieren sterker maken is voor ons allemaal voordelig. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Je kan kiezen tussen traditionele krachttraining of functionele krachttraining. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? Wij leggen het uit.
Lees ook: Dit is wat 30 minuten fietsen met je lichaam doet
Wat is traditionele krachttraining?
Met traditionele krachttraining isoleer je je spieren en gebruik je ze tot uitputting. Hierbij gebruik je gewichten of apparaten die je in de sportschool vindt. In een normale training doe je ongeveer drie tot vijf setjes per oefening waarbij je de oefening tien tot twaalf keer herhaalt per set. De oefeningen focussen ze zich op een spiergroep per keer. Door aan krachttraining te doen kun je na verloop van tijd sterker worden en je spieren laten groeien. Dit doe je door je spieren steeds uit te dagen. Kun je bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid herhalingen? Dan kun je meer gewicht toevoegen.
Wat is functionele krachttraining?
Functionele krachttraining is een vorm van training waarbij je je lichaam traint om optimaal te presteren bij dagelijkse taken. Hierbij kan het gaan om je boodschappen tillen tot de trap op en af lopen. Alle vormen van krachttraining zijn technisch gezien functioneel, omdat je door sterker te worden ook beter wordt in het uitvoeren van dagelijkse taken. Maar bij functionele krachttraining doe je meer aan full body oefeningen die ook een stuk dynamischer zijn. Je traint meerdere spieren tegelijk en werkt daarnaast ook aan je conditie en balans. Voor functionele training kan je een hoop verschillende tools gebruiken. Denk hierbij aan kettlebells, dumbells, ballen maar ook gewoon je lichaamsgewicht.
Wat zijn de verschillen?
Beide soorten training zorgen ervoor dat je sterker wordt. Het verschil zit hem voornamelijk in de manier waarop je traint. Traditionele krachttraining maakt voornamelijk gebruik van oefeningen die je op een precieze manier uitvoert en die gefocust zijn op een specifieke spiergroep. Functionele krachttraining gebruikt meerdere spiergroepen in één oefening en kan gedaan worden in de vorm van een HIIT work-out. In plaats van setjes met een bepaalde hoeveelheid herhalingen, werk je met een bepaalde tijd. Bijvoorbeeld een minuut of dertig seconden. Traditionele krachttraining is goed voor beginnende sporters, omdat er minder risico op blessures bij komt kijken. Ook is het goed voor wanneer je graag spiergroei wil zien. Functionele krachttraining is weer wat toegankelijker, omdat je minder behoefte hebt aan professionele materialen.
Welke training is effectiever?
Welke soort training het meest effectief is, hangt van jouw persoonlijke doelen af. Als je een ervaren sporter bent die graag sterker wil worden in het algemeen, raden we functionele training aan. Hiermee wordt het uitvoeren van dagelijkse klusjes een stuk makkelijker. Voor sporters die niet iedere dag of het merendeel van de week in de sportschool kunnen staan, is dit ook een fijne optie. Ook is het voordelig voor de mensen die graag aan hun conditie willen werken in combinatie met kracht. Ga jij vooral naar de sportschool om spiergroei te zien of om bepaalde spiergroepen te ontwikkelen? Dan raden we aan om aan traditionele krachttraining te doen.
Lees ook: Dit is de meest gehate work-out van ieder sterrenbeeld