Heb je een hekel aan groepsprojecten? Zo word je er een ster in
Groepsprojecten, sommige mensen zijn er dol op en anderen hebben er een hekel aan. Met andere mensen samenwerken is een belangrijke skill om te leren, je gaat er in de toekomst hoogstwaarschijnlijk veel mee te maken krijgen. Toch kunnen we begrijpen dat groepsprojecten niet altijd even leuk zijn. Maar geen nood, dit is hoe jij een ster wordt in groepsprojecten.
Lees ook: Raak je snel afgeleid tijdens de les/college? Zo hou je je hoofd erbij
Kies de juiste mensen om mee samen te werken
Als je de luxe hebt om je groepje uit te kiezen, raden we zeker aan om hier gebruik van te maken! Mocht je al je studiegenoten al goed kennen, dan kun je goede, strategische keuzes maken. Kies bijvoorbeeld voor mensen waarvan je weet dat ze hun afspraken maken en goed hun werk doen. Als je groepsproject specifieke skills vereist die jij niet hebt, kies er dan voor om samen te werken met iemand die hier wel goed in is. Je kan je groepje samenstellen op basis van ieders individuele talenten, zodat jullie elkaar goed kunnen aanvullen. Hier lang en uitgebreid over nadenken is niet altijd mogelijk. Dus als je echt een slimme keuze wil maken, kies er dan in ieder geval voor om mensen te vermijden die meeliften of hun afspraken niet nakomen. Ook als dit betekent dat je hierdoor niet kunt samenwerken met vrienden. Je helpt jezelf hier enorm mee.
Maak duidelijke afspraken
Zodra het groepje is gevormd, is het goed om even bij elkaar te komen om duidelijke afspraken te maken. Denk bijvoorbeeld na over wie wat doet. Maak een eerlijke taakverdeling waarbij iedereen ongeveer evenveel werk doet. Maak ook eventuele afspraken over deadlines. Wie levert het project bijvoorbeeld in en gaan we tussentijdse deadlines voor onszelf opstellen? Plan vervolgens ook de momenten waarop jullie samen aan het project gaan werken. Plan hierbij goed vooruit, hierdoor loop je minder kans dat mensen last minute niet meer kunnen.
Spreek een meelifter direct aan op hun gedrag
Merk je dat iemand veel minder werk levert dan de rest? Zeg hier gelijk iets van. Het is oneerlijk tegenover de rest van de groep als een groepslid zonder geldige reden minder werk levert. Je hoeft geen politie agentje te zijn, maar je kan het beter wel uitspreken wanneer er sprake is van meeliften. Verandert hun gedrag niet? Dan kun je altijd kijken of er vanuit je docent iets aan gedaan kan worden.
Wees niet bang om de leiding te nemen
Om een groepsproject soepel te laten verlopen, kan het hebben van een groepsleider erg handig zijn. Deze persoon verzamelt bijvoorbeeld alle documenten, levert alles in en organiseert de tussentijdse meetings. Als je graag wil dat je project in goede banen wordt geleid, moet je deze taak soms gewoon zelf op je nemen. Stap uit je comfortzone en neem het leiderschap op je!
Communication is key!
Tot slot is voor iedere relatie communicatie superbelangrijk. We hebben het natuurlijk dan niet alleen over liefdesrelaties, ook werkrelaties hebben goede communicatie nodig. Zodra er iets misgaat of wanneer je ergens tegenaan loopt, is het goed om hierover in gesprek te gaan. Anderen kunnen het niet altijd ruiken als er iets aan de hand is. Wees daarom juist degene die iets zegt wanneer dit nodig is. Hierdoor wordt samenwerken een stuk prettiger.
Lees ook: Beginnen aan een nieuwe studie? Zo word jij de ultieme student