Najaarsrecepten voor de koude dagen

Eten door Juliët

Hoe leuk is het om eens een keer wat nieuws te maken? Proef de herst met deze volgende recepten. Van rode kool tot pompoen. Ze zijn makkelijk en snel te maken. Echt het proberen waard dus.

Najaarsrecepten
 

1. Rode kool ovenschotel

We starten gelijk met een heerlijk recept, namelijk een ovenschotel. Niet zomaar eentje, nee rode kool met appel en aardappelpuree. Klinkt al lekker toch? Binnen 20 minuten heb jij dit gerecht in elkaar geflanst. Dit recept is voor 3/4 personen.

 

Wat heb je nodig?

  • 500 gram voorgegaarde rode kool
  • 2 appels
  • 1 ui
  • 2 handjes walnoten
  • 300 gram gehakt
  • 700 gram aardappelpuree
  • 3 klontjes boter
  • 1 snuf tijm
  • peper en zout
  • 1 snuf kaneel
  • olie of boter om in te bakken

 

Bereiding

  1. Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 ° graden. 
  2. Hak vervolgens de ui fijn en fruit deze wat aan in een pan met een beetje boter of olie.
  3. Het gehakt kan er nu bij en rul deze licht bruin. Maak het gehakt op smaak met een beetje peper, zout en tijm.
  4. Laat de rode kool iets uitlekken en doe dit in een kom. Voeg vervolgens de appel toe in stukjes en grof gehakte walnoten. Bewaar een paar stukjes appel voor de topping. Breng dit geheel op smaak met een snuf kaneel. 
  5. Vet nu de ovenschaal in en verdeel gehakt over de bodem. Doe vervolgens het mengsel van rode kool en appel er overheen. Dek dit af met een laag aardappelpuree en verdeel er wat plakjes appel over. 
  6. Leg ook wat stukjes boter op de bovenzijde van de ovenschotel en bak de schotel in 30 minuten tijd. Jouw recept is klaar, smullen maar!

 

 

 

2. Pompoen chili

Als wij aan herfst denken, dan denken wij aan een recept met pompoen. Dit keer een speciaal gerecht, namelijk pompoen chili. Met onder andere paprika, bonen en ene kruidige Tex Mex saus. Voor 3/4 personen heb je het volgende nodig:

  • 400 gram pompoen blokjes
  • 1 eetlepel Tex Mex kruiden
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 400 mililiter tomatenblokjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 paprika
  • 310 gram kidneybonen (Bonduelle)
  • 125 mililiter zure room
  • Snuf peper en zout
  • Verse koriander of peterselie (garnering)
  • Tortillachips

 

Bereiding

  1. Kook de blokjes pompoen voor ca. 10 minuutjes beetgaar en giet daarna af. Zodra jij met de vork door de pompoen kunt prikken, zijn ze beetgaar.
  2. Snijd vervolgens de paprika in blokjes en bak deze even met de ui en knoflook.
  3. Voeg de blokjes pompoen toe en roer dit goed door elkaar. Doe de Tex Mex kruiden, tomatenpuree en de tomatenblokjes erbij. 
  4. Giet de bonen af en schep deze door het mengsel. Roer alles goed door elkaar en breng het mengsel op smaak met een beetje peper en zout. 
  5. Verdeel de zure room over het pompoen chili pannetje. Serveer het gercht met wat tortillachips en garneer het af met koriander of peterselie. 
  6. Dit gerecht is ook heel lekker met rijst!

 

3. Hartige taartjes met paddenstoelen

Hou jij ook zo van hartige taart? Probeer dan vooral eens dit najaarsrecept met paddenstoelen. Heerlijk als voorgercht, maar ook als lunch.

 

Wat heb je nodig (6 stuks)?

  • 6 vellen bladerdeeg
  • 300 gram paddenstoelen
  • 125 gram ricotta
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • Snuf tijm
  • 1 handje geraspte kaas
  • Olie of boter om te bakken

 

Bereiding

  1. Begin met het voor verwarmen van de oven op 200 ° graden. Laat het bladerdeeg ondertussen ontdooien.
  2. Snijd rode uit en knoflook fijn en fruit dit in een pan aan met wat boter of olie.
  3. Snijd vervolgens de paddenstoelen in plakjes of stukjes en bak deze samen met de ui en knoflook tot deze gesmolten zijn. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en tijm.
  4. Vet nu de ovenschaaltjes in en leg hier een velletje bladerdeeg in. Prik wat gaatjes in de bodem met een vork.
  5. Besmeer de bodem met een laagje ricotta en leg hier het paddenstoelen mengsel op. Strooi wat kaas er over en bak in ciraca 25 minuten het gerecht in de oven. Eet smakelijk!