Hoe kun je iemand met psychische klachten het beste helpen?
Iemand helpen met zijn of haar mentale gevechten is vaak moeilijk. Vooral als de mentale klachten van grote invloed zijn op iemands leven, is het niet gemakkelijk om dit zonder professionele hulp op te lossen. Toch zijn er dingen die jij kunt doen om het in ieder geval beter te maken voor die persoon. Wij geven je vijf manieren waarop je dit het beste kan aanpakken.
Iedereen is wel eens somber, angstig of gestrest. Wanneer psychische klachten je dagelijks belemmeren, wordt er gesproken van een stoornis. Er zijn veel verschillende stoornissen die elk op een andere manier van grote invloed kunnen zijn op je leven. Waar het bij de één duidelijker zichtbaar is dan bij de ander, is het voor mensen met een psychische stoornis elke dag weer een uitdaging de dag door te komen.
In Nederland heeft 48 procent (!) van de volwassenen ooit in het leven één of meerdere psychische stoornissen gehad. Voorbeelden van stoornissen zijn: angststoornis, depressie, eetstoornis, dwangstoornis en bipolaire stoornis.
Bied een luisterend oor
Zonder dat het jezelf veel moeite kost, kun je iemand vaak al helpen door goed naar hem of haar te luisteren. Laat de ander zijn of haar woord doen bij je, probeer daarbij niet te oordelen of direct adviezen te geven. Een luisterend oor kan al heel prettig zijn. Het is namelijk belangrijk om de psychische klachten bespreekbaar te maken. Het wegstoppen ervan maakt het alleen maar erger.
Zorg voor afleiding
Plan eens iets leuks om samen te gaan doen. Grote kans dat de persoon zelf niet snel met ideeën zal komen, terwijl die afleiding juist heel goed is. Maak bijvoorbeeld samen een wandeling en probeer de wandeling de volgende keer net iets langer te maken.
Zoek informatie op
Het is vaak lastig om compleet te begrijpen wat een ander voelt of denkt. Lees je daarom goed in over de stoornis. Op die manier begrijp je de ander beter en is het makkelijker om de juiste steun te bieden.
Stimuleer het zoeken naar professionele hulp
Als hij of zij het zoeken van professionele help continu uitstelt, probeer hem of haar dan zo goed mogelijk te stimuleren dit toch te doen. Het zoeken van hulp is erg belangrijk. Daarbij geldt ook: hoe eerder je hulp zoekt, hoe sneller het opgelost kan zijn.
Houd een oogje in het zeil
Je hoeft echt niet continu op hem of haar te letten, maar laat merken dat je er voor hem of haar bent. Stuur bijvoorbeeld regelmatig een appje of ga iets vaker langs. Let daarbij wel goed op de behoeften van de ander. Geef hem of haar ook de ruimte als dat nodig is.
Pas wel op dat jij niet zijn of haar problemen de jouwe maakt. Het is natuurlijk heel lief dat je klaar wilt staan voor de ander, maar verlies daarin niet jezelf. Blijf dus ook goed voor jezelf zorgen! Zowel fysiek als mentaal. De persoon in kwestie heeft waarschijnlijk ook nog andere mensen om zich heen, laat ook hen helpen.