5 adviezen van een zelfbeeld coach om met bikini-angst te dealen
Met het loeihete zomerweer is het binnenshuis niet uit te houden. Dus gaan we massaal naar de kust en meertjes om te zonnebaden en af en toe een frisse duik te nemen. Voor veel vrouwen is dat makkelijker gezegd dan gedaan vanwege de angst om in bikini te gaan. Krijg jij het al benauwd bij het idee om in zwemkleding over een vol strand te lopen? Reken af met bikini-angst: zelfbeeld coach Dorien van der Meer vertelt hoe.
Lees ook: 10 toffe Instagram-accounts om te volgen voor een beter zelfbeeld
Bikini body
Witte benen, scheerbultjes, vlekjes, putjes, rolletjes: al vanaf jongs af aan lezen we in tijdschriften dat we moeten afrekenen met deze 'imperfecties'. Pas als alles glad, strak en egaal is, ben je 'zomerklaar'. Logisch dat veel vrouwen bikini-angst ontwikkelen. We geloven dat alleen mensen met een perfect uiterlijk het 'verdienen' om gezien te worden in zwemkleding. Wrong! Iedereen heeft een bikinibody: dik of dun, groot of klein, geschoren of ongeschoren.
1. Je bent niet de enige
Het kan voelen alsof jij de enige bent die met tegenzin, maar dat is zeker niet waar. Er zijn meer mensen die ontevreden zijn over hun lichaam dan mensen die hun lichaam perfect vinden. Maar liefst 82 procent van de Nederlanders voelt zich absoluut niet prettig in bikini of zwembroek. Een derde zegt zich zelfs te schamen voor zijn lichaam. Dat bleek uit een onderzoek uit 2016 door Gezondheidsnet en Valtaf onder ruim 4.000 bezoekers. Het kan een geruststelling zijn dat anderen net als jij onzeker zijn over hun lichaam in badkleding, ook al lijkt het niet zo.
"Er zijn veel vrouwen die zo’n negatief zelfbeeld hebben dat het hun leven gaat beheersen", vertelt zelfbeeld coach Dorien. "Hoe je jezelf in de spiegel ziet, heeft te maken met of je je geliefd of afgewezen voelt. Of je jezelf mooi of lelijk vindt, heeft niet te maken met hoe je er echt uitziet maar met hoe je je voelt. Vind je jezelf niet de moeite waard? Als je altijd dit gevoel hebt, dan uit het zich niet alleen in bikini-angst. Ook op het gebied van vriendschap, relaties en werk kan er sprake zijn van een minderwaardigheidsgevoel."
2. Wees je bewust van onrealistische beelden
We weten eigenlijk allemaal dat beelden in de media niet realistisch zijn. Elk putje, spatadertje, verdwaald haartje en zelfs moedervlekken wordt weggepoetst. Ook op sociale media wordt naar lieve lust gephotoshopt. We scrollen dagelijks langs modellen met zogenaamd perfecte levens en perfecte lijven. Je weet dat het niet de realiteit is en toch doet het iets met je. Dorien: "Als jij op social media alleen maar gephotoshopte dunne bikini-modellen volgt, krijg je een vertekende visie van de werkelijkheid. Misschien ben je er zelf wel bewust van, maar toch verdwijnt dit beeld niet zomaar. Zodra je jezelf dan in bikini ziet, schrik je omdat jij er anders uitziet. Kijk liever naar de echte wereld en je echte vrienden."
Wees er tijdens het instagrammen er continu van bewust dat haast alles wat je ziet gestyled en bewerkt is. Al lijkt het nog zo spontaan. Wat ook kan helpen is om vrouwen van alle maten te volgen om zo een realistischer beeld te creëren.
3. Perfect bestaat niet
"Mensen zijn geneigd te denken dat anderen veel op je letten. In werkelijkheid is iedereen veel te druk bezig met hun eigen onzekerheden. Zelfs slanke, strakke en gebruinde vrouwen die jij ziet als 'perfect' kunnen grote onzekerheden hebben. Niemand oordeelt zo streng over jou als jijzelf. Als je goed oplet, zie je dat anderen net zo zelfbewust zijn."
4. Afvallen is niet de oplossing
"Natuurlijk kan het helpen om een gebruinde huid te hebben en wat kilo’s te verliezen om de bikini-angst te verminderen. Het neemt alleen niet de kern van het probleem weg: je onzekerheid. Om dat te bereiken moet je jezelf gaan accepteren."
"Je uiterlijk is maar een onderdeel van jij als mens. Niemand is perfect. Als je gaat streven naar perfectie kun je eindeloos diëten en trainen, maar het zal nooit genoeg zijn. Ga anders naar je lichaam kijken. Bedenk wat je lichaam elke dag voor je doet. Het is iets waarin je leeft. Waarmee je loopt, danst, vrijt, kinderen mee kan baren, een arm om iemand heenslaat. Het is niet dat ding waar een bikini perfect omheen moet passen."
5. Stapje voor stapje
"Maak de drempel om in bikini te gaan iets kleiner door kleine stapjes te nemen. Ga eens in bikini in de tuin of op het dakterras zitten. Dat kan voor sommigen een beetje spannend zijn, maar je zult je vanzelf op je gemak voelen. Ga steeds ietsje bloter op het strand. Begin bijvoorbeeld met een badpak of tankini. En ga met mensen bij wie je jezelf kan zijn!"
Natuurlijk hoeft in bikini gaan niet het doel te zijn. Het doel is dat je je goed voelt in je eigen lijf. En daar heb je elk seizoen profijt van.
Shop de leukste swimwear
Lees ook: Dit is hoeveel minuten we gemiddeld per dag in de spiegel kijken