Deze instanties kan je om hulp vragen als je krap bij kas zit

Lifestyle door Anjali

Sportclubs, verjaardagscadeaus, een fiets of een laptop zijn niet zo vanzelfsprekend als je niet veel geld hebt. Toch zijn deze uitgaven erg belangrijk om mee te doen in het dagelijks leven. Deze stichtingen en fondsen willen je best een handje helpen.

Een derde van de Nederlandse huishoudens zit krap bij kas, concludeerde het Nibud laatst. Dat zijn heel veel mensen, en het leven wordt steeds duurder. Als de bodem van je portemonnee chronisch zichtbaar wordt, zijn er gelukkig een aantal hulporganisaties die helpen bij belangrijke uitgaven als sportclubs, schoolspullen en boodschappen.

Sport en cultuur

Ook als volwassene kun je toegang tot sport en cultuur aanvragen. Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur gaat hierover, en met de gemeentechecker kun je zien of jouw gemeente is aangesloten. Vervolgens neem je contact op met een tussenpersoon zoals een buurtsportcoach, een cultuurcoach, schuldverlener, maatschappelijk werker of het sociaal wijkteam. Zij doen een aanvraag voor je.

Boodschappen

Voor wie de kosten van een maand booschappen boven het hoofd stijgen, zijn er verschillende vormen van voedselhulp in Nederland: zo kun je bijvoorbeeld terecht bij de Voedselbank als je onder het normbedrag valt. Wie daar buiten valt, kan terecht bij het Rode Kruis voor een speciale boodschappenkaart.

Verjaardagscadeaus

Wie geen geld heeft voor een verjaardagsfeestje thuis en op school, kan een verjaardagsbox aanvragen bij Stichting Jarige Job. Deze bevat alles voor een feestelijke dag, van schooltraktaties tot slingers.

Belangrijke spullen voor kinderen

Stichting Leergeld helpt bij het aanschaffen van schoolspullen, laptops, fietsen en zwemles. Deze stichting, maar ook het Armoedefonds, hebben een schoolspullenpas waarme kinderen zelf schoolspullen kunnen kopen. Daarnaast hebben bijna alle gemeenten laptopregelingen voor kinderen en jongeren. Voor toegang tot sport- en cultuurclubs kun je terecht bij Jeugdfonds Sport & Cultuur.