Dit zijn de 5 slaappersoonlijkheden
Iedereen heeft slaap nodig, maar toch is slapen voor niemand hetzelfde. Ben jij een goede of slechte slaper, of een hele intense dromer? Er zijn vijf verschillende slaappersoonlijkheden, hieronder kun je erachter komen welke jij bent.
1. Het veertje
Het klinkt heel schattig, maar het is eigenlijk niet heel leuk om een veertje te zijn. Deze slaper wordt heel snel wakker en is daardoor voortdurend vermoeid. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder stoffen en medicijnen die je slaap verlichten, geen prioriteit geven aan slaap, slaapstoornissen zoals slaapwandelen en praten, rusteloze benen of tandenknarsen.
2. De perfectionist
Als jij een vaste avondroutine hebt en je je angstig voelt wanneer die wordt verstoord, zou dit wel eens jouw slaappersoonlijkheid kunnen zijn. Het is goed om een routine opgebouwd te hebben, maar als een onverwachter verandering je angstig maakt, kan. die angst ervoor zorgen dat je niet in slaap kunt vallen. Onthoud: je slaap hangt niet af van een kleine verandering. Focus op je flexibiliteit.
3. De piekeraar
Houden angstige gedachten je wakker? Dan is deze slaappersoonlijkheid waarschijnlijk de jouwe. De piekeraar heeft vaak moeite om hun brein uit te schakelen wanneer het tijd is om te gaan slapen, of wordt midden in de nacht wakker door nachtmerries of gedachten die te binnen schieten. Aangeraden wordt om een uur voor het slapengaan geen prikkels als televisie of sociale media toe te laten en mediteren aan de dag toe te voegen
4. De hete brok
Als je 's nachts wakker wordt en nat van het zweet bent, is deze slaappersoonlijkheid je op het lijf geschreven. De hete brok heeft moeite met in slaap te vallen of door te slapen omdat ze het vaak te warm hebben. Zorg daarom voor een extra koele slaapkamer en ademende stoffen voor pyjama's en lakens.
5. De geboren snoozer
De geboren snoozer kan overal doorheen slapen. Er is geen slaaptherapie nodig voor deze persoon, want ze vallen heel snel in slaap, ook als het gaat om een kort dutje overdag. Wel wordt aangeraden op te passen met het echte snoozen, omdat je hierdoor soms meer vermoeid kan raken.