Waarom praten we in onze slaap

Lifestyle door Juliët

Hoor jij wel eens van je partner dat je ’s nachts de meest vreemde verhalen hebt verteld? Je was zo diep aan het slapen dat je spontaan begon te praten. Alleen weet je er zelf waarschijnlijk niet zoveel meer vanaf. Maar waarom praten we nou in onze slaap? Voor jou een raadsel voor ons een weet. Lees gauw verder!

Praten in je slaap

Misschien doe jij het zelf ook wel eens, praten in je slaap. Eigenlijk is het een vorm van parasomnie. Een soort stoornis waarbij mensen vreemd gedrag tonen tijdens hun slaap. Het praten verschilt bij ieder persoon. De een mompelt een paar woorden en de ander heeft hele avonturen ’s nachts te vertellen. In de meeste gevallen zijn de slaappraters zich niet bewust van het praten en kunnen ze het de andere ochtend ook niet meer herinneren. Vaak horen ze dan van hun partner wat ze ’s nachts hebben uitgespookt. Praten in je slaap is niet schadelijk voor gezondheid, maar kan wel bijdragen aan slaapstoornissen, paniekaanvallen of slaapapneu. Wist je dat praten in je slaap het meest voorkomt bij mannen? Toch is het wel erg zeldzaam, want maar slechts vijf procent van de volwassenen praat regelmatig in hun slaap. Val jij hier ook onder?

Oorzaak 

Waarom praten we nu eigenlijk in onze slaap? Het slapen wordt vooral veroorzaakt door onder andere stress, angst en depressie. Ook een emotionele of indrukwekkende film kan veel indruk maken. Vooral als je vlak voor het slapen een film op zet. De kans dat je ’s nachts actief wordt is dan wel groter. Als slaapprater kun je ineens heel vijandig of boos gedrag vertonen. Dit kan vooral ontstaan als iemand tegen de slaper gaat praten. Maar er is nog een andere oorzaak. Onze hersenen laten twee stofjes vrij wanneer we aan het slapen zijn. Het gaat om glycine en gamma-aminoboterzuur (GAB).  We raken door deze stofjes een soort van ‘verlamd’ en daardoor kunnen we dus geen ongewenste bewegingen maken in onze slaap. Bij de meeste mensen is het zo dat de stembanden niet werken. Toch werken ze bij sommige andere mensen weer wel en daardoor gaan ze praten in hun slaap.

 

Slaapcyclus

 

Tijdens het slapen maken onze hersenen een slaapcyclus door. Deze bestaat weer uit vijf fasen en ieder heeft zijn eigen doel. Praten in onze slaap kan in iedere fase voorkomen. Vaak hoe lichter je slaapt, hoe verstaanbaarder je bent. Het praten heeft niets te maken met dromen. Tijdens dromen is er juist minder kans op praten, omdat je dan in de droomfase zit. Je bent dan ‘verlamd’ en dit maakt het praten onmogelijk.