Het effect van hooikoorts op je brein
Hooikoorts is geen pretje, dat weet iedereen die er last van heeft maar al te goed. Het is lente en dat betekent dat deze allergie weer opspeelt. En die ontstekingsstofjes kunnen zelfs effect hebben op je brein. Hoe zit dat precies? We leggen het voor je uit.
Wat is hooikoorts?
Heb jij wel eens last van hooikoorts? Dan ervaar je een allergische reactie op stuifmeel van grassen en bomen. Hierdoor kun je allerlei vervelende kwaaltjes ervaren, zoals een verstopte neus, traanogen en een benauwd of moe gevoel. Het wordt ook wel een pollenallergie genoemd.
Hooikoorts effect op je brein
Onderzoekers Kristof Raemdonck en Jorge Rodrigues ontdekten dat hooikoorts de werking van je brein kan beïnvloeden. Zo kan het angstklachten en depressieve gevoelens versterken. Daar zijn dan weer verschillende mogelijke verklaringen voor. Allereerst kan het gewoon al bijzonder onprettig zijn om gezwollen slijmvliezen te hebben. Je ademt minder fijn, slaapt minder goed en voelt je misschien vermoeider. Een andere oorzaak is het gebruik van medicijnen die mensen met allergieklachten kunnen gebruiken. Verder zouden mensen met meer aanleg voor allergieën ook gevoeliger zijn voor psychische problemen. Volgens de onderzoekers hebben deze een gemeenschappelijke oorzaak en hangen ze dus engszins met elkaar samen.
Tip van Raemdonck en Rodrigues: neem corticosteroïden niet in pilvorm, omdat deze de kans op psychische klachten dus kunnen verhogen. Vervang ze met een neusspray of spoel je neus met water en zout. Cortiscosteroïden in neusspray zouden dus geen kwaad kunnen.
Ook interessant: redenen waarom knuffelen goed is voor je gezondheid