Wat je wilt weten over je interne klok
Druk jij ’s ochtends ook het liefst nog een paar keer op die snooze-knop? Dat begrijpen we helemaal. Je bed is lekker warm en je zou zo weer in slaap kunnen doezelen. Iets wat veel invloed heeft op het vroeg op kunnen staan is je interne klok. Besteed je hier aandacht aan, dan maak je het voor jezelf een stuk makkelijker om ’s ochtends vol energie uit bed te springen.
Interne klok
Je interne klok geeft aan wanneer je het nodig hebt om te gaan slapen en maakt je in de ochtend vervolgens wakker. Het wordt aangestuurd door de hypothalamus. Dit is het regelsysteem in de hersenen en het bevindt zich achter je ogen. Deze regelt dus je slaap-waakritme. Superhandig, dus. Alleen kan het ook zo zijn dat deze enigszins ontregeld is. Dan kan je ervaren dat je moeite hebt met in slaap vallen of ’s ochtends opstaan, met een slaaptekort of slaperigheid overdag tot gevolg. Hieronder hebben we een aantal feitjes over de interne klok voor je op een rijtje gezet.
Interne klok en vruchtbaarheid
Je slaapcyclus is belangrijker dan je denkt: het kan namelijk je vruchtbaarheid beïnvloeden. In het donker produceert ons lichaam het hormoon melatonine aan. Dit stofje beschermt onze eitjes. Toch wel fijn om er een beetje op te gaan letten dus. Dit kun je doen door minimaal acht uur te slapen, het liefst in een zo donker mogelijke ruimte.
Interne klok en technologie
Iets anders om aandacht aan te besteden is je hoeveelheid schermtijd op een dag. Ons lichaam vindt het namelijk moeilijk om elektronisch licht te verwerken. Niet alleen je telefoon heeft invloed op je slaapcyclus, ook felle TL-buizen kunnen een boosdoener zijn. Deze lichtbronnen zorgen er eigenlijk voor dat we alsmaar later in slaap vallen. Zo schop je je ritme dus flink in de war.
Interne klok en ritme
De meeste onder ons houden in het weekend net even een ander ritme aan dan doordeweeks. Liggen je tijden van naar bed gaan enorm ver van die van doordeweeks vandaan? Dan kan dit veel effect hebben op je slaapcyclus. Hetzelfde geldt voor het tijdstip van opstaan. Sta je doordeweeks standaard om zeven uur op en slaap je in het weekend tot tien uur uit? Grote kans dat je interne klok er wat van ontregeld raakt. Probeer daarom een regelmatig ritme aan te houden en hier in het weekend niet meer dan twee uurtjes vanaf te wijken. Zo blijft je cyclus toch nog redelijk in balans en krijg je er ook nog eens een flinke dosis extra energie van cadeau.
Ook interessant: verschillende soorten hoofdpijn en de oorzaken ervan