Dit is waarom je jouw mentale en fysieke gezondheid niet op dezelfde manier moet behandelen
Onze mentale gezondheid en fysieke gezondheid zijn allebei erg belangrijk. Uiteindelijk hebben we beide nodig om een lang en gelukkig leven te kunnen leiden. Toch is het niet de bedoeling dat we deze twee dingen behandelen alsof ze hetzelfde zijn. Dit kan namelijk negatieve gevolgen hebben voor je mentale gezondheid, en dit is waarom.
Lees ook: Spirituele self love: dit is shadow work en zo werkt het
Het gaat niet 'zomaar over'
Als je een wondje op je arm hebt, doe je hier een pleister overheen en dan gaat het wondje vanzelf weg. Je lichaam kan het zelf genezen. Maar wanneer er iets mentaal niet goed gaat, is het niet verstandig om er vanuit te gaan dat je lichaam het zelf wel oplost. Van de meest kleine dingetjes tot grotere obstakels: als het op je mentale gezondheid aankomt is het altijd verstandig om waar dit kan, hulp in te schakelen. Je zou ook niet verwachten dat een gebroken been zomaar geneest, dus als je mentaal niet lekker in je vel zit, is het absoluut niet erg om hulp in te schakelen. Het maakt je niet zwak om toe te geven dat er iets aan de hand is.
Mentale problemen zijn niet altijd zichtbaar
Mentale beperkingen of ziektes zijn vaak niet zichtbaar voor andere mensen. Het speelt zich af in jouw hoofd en dus weten mensen vaak niet wat er speelt. Dit is natuurlijk niet hun schuld. Maar wanneer mensen van je situatie afweten en besluiten om het te behandelen alsof het er niet is, is dit een probleem. Je kunt niet zien dat iemand ergens mee worstelt, dus zal het wel niet zo erg zijn. Hier klopt natuurlijk helemaal niks van. Als iemand een fysieke ziekte heeft die je van buiten niet kunt zien, zullen mensen dit waarschijnlijk ook niet wegwuiven. Waarom met mentale ziektes dan wel?
Manieren waarop je mentale en fysieke gezondheid wel kan vergelijken
Mentale en fysieke gezondheid zijn niet hetzelfde, toch zijn er een aantal dingen waarmee je de twee wel kunt vergelijken. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen. Als je ziek bent, neem je medicijnen om beter te worden. Maar als het op mentale gezondheid aankomt, zit hier nog een stigma omheen. Medicijnen slikken voor je mentale gezondheid is nog een beetje taboe. Dit is een beetje gek natuurlijk, want als er iets mis is met ons lichaam, is medicijnen slikken heel normaal. Dit zou dus bij mentale gezondheid ook zo moeten zijn. Als het nodig is, dan is het gewoon nodig.
Daarnaast hebben we het idee dat mensen met mentale klachten zich 'niet aan moeten stellen'. Dit is ook een gekke mindset als je het vergelijkt met je fysieke gezondheid. Wanneer iemand ziek of gewond is, vinden we het logisch dat iemand zijn dagelijks leven even op pauze wordt gezet zodat ze kunnen herstellen. Iemand die mentale klachten heeft, heeft vaak ook moeite met het doen van de dagelijkse dingen. Dit kan gaan om boodschappen doen, tanden poetsen of zelfs uit bed komen. Dit toont aan dat er iets mis is, tegen iemand zeggen dat ze zich niet aan moeten stellen werkt dan nogal averechts. Iemand die ziek is springt ook niet opeens op wanneer je zegt dat ze zich niet aan moeten stellen toch?
Lees ook: Lekker blijven dagdromen: 5 redenen waarom het goed voor je is