Aha! Zo lang blijft je eten houdbaar in de vriezer
Hoewel op eten officieel een houdbaarheidsdatum zit, gaat eten vrijwel altijd langer mee. Vooral als je het meteen in de diepvries gooit. Dan kunnen bepaalde producten soms jaren meegaan. Nou ja, dat denken we, maar hoelang mag je eten nou écht in de vriezer blijven?
Lees ook: Kliekjes bewaren? Dit is de beste manier
Eten in de vriezer bewaren
Mensen in Nederland bewaren graag eten in de vriezer. Vaak slaan we goede voorraden in, die je natuurlijk niet binnen twee dagen al op krijgt. Zo is de kans groot dat ook jij een vriezer vol brood hebt. Helemaal prima natuurlijk om eten in de vriezer te bewaren. Bacteriën kunnen namelijk slecht tegen kou, dus je beschermt zo je voedsel wel goed. Wel zit er ook een houdbaarheidsdatum op eten in de vriezer. Je kunt eten niet oneindig lang ingevroren houden.
Daarom is het handig om altijd op te schrijven, wanneer het eten in de vriezer werd gelegd. Voor het gemak hebben we de houdbaarheidsdatum van verschillende soorten eten op een rijtje gezet:
Vlees in de vriezer: 2 tot 9 maanden
Aangezien je verschillende soorten vlees hebt, verschilt het ook hoelang je vlees mag invriezen. Zo mag varkensvlees maar twee maanden in de vriezer blijven. Gehakt en lamsvlees mogen iets langer in je vriezer liggen, namelijk drie maanden. Dat geldt ook voor kip en kalkoen, die zijn ook drie maanden houdbaar in de vriezer. Rund is tot slot het langst houdbaar van allemaal. Rundvlees mag je namelijk negen maanden in de vriezer leggen.
Vis in de vriezer: 3 tot 6 maanden
Vis is van zichzelf een kwetsbaar product. Toch kun je het wel voor een langere periode invriezen. Ook nu verschilt het weer erg, hoelang je vis in de vriezer mag bewaren. In het geval van magere vis zoals kabeljauw, koolvis, schol en tonijn geldt een bewaartermijn van zes maanden. Zalm en makreel daarentegen, de vette vis, mogen maar drie maanden in de vriezer blijven liggen.
Peulvruchten: 3 maanden
Dan hebben we nog peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en bruine en witte bonen. Dit soort peulvruchten mag je alleen invriezen, wanneer ze van tevoren zijn gekookt. Gekookte peulvruchten mag je vervolgens drie maanden in de vriezer bewaren.
Kliekjes in de vriezer: 3 maanden
Ook overgebleven kliekjes of maaltijdrestjes zoals bijvoorbeeld gekookte rijst, mag je eventueel in de vriezer bewaren. Dit soort overgebleven eten mag je drie maanden in de vriezer leggen. Daarna is het toch echt gedaan met je kliekjes.
Fruit in de vriezer: 8 tot 12 maanden
Zoals je ziet kun je vrijwel alles invriezen, dus ook je gezonde fruit. Bij fruit geldt dat je het acht tot twaalf maanden in de vriezer mag bewaren. Zorg daarbij wel dat je het op de juiste manier invriest. Zo wil je vast weleens wat aardbeien invriezen. Leg je aardbeien dan eerst naast elkaar op een plat bord en vries ze op deze manier in. Verpak ze daarna nog even in gesloten zakjes of bakjes om ze veilig te bewaren. Als je bananen invriest, doe je dit altijd zonder schil. Bij appels en peren verwijder je eerst het klokhuis. Druiven en bessen mag je tot slot wel als geheel invriezen, zonder iets te doen vooraf.
Brood in de vriezer: 1 maand
Eerder werd het al gezegd, maar brood is waarschijnlijk het meest ingevroren eten in Nederland. Natuurlijk hoef je brood niet per se in de vriezer te bewaren. Al zullen er genoeg mensen zijn, die niet dagelijks een bammetje eten. In dat geval kun je je brood het beste direct na aankoop in de vriezer leggen. Vervolgens haal je in de ochtend alleen het aantal boterhammen eruit dat je nodig hebt.
Groente in de vriezer: 1 jaar
Tot slot komen we aan bij het eten, dat je het langste in de vriezer mag bewaren. Groente mag namelijk maar liefst een jaar in de vriezer liggen. Zorg wel dat je je groente altijd van tevoren kort hebt gekookt (blancheren), voordat je de groente invriest. Daarbij komt wel dat je niet alle groente mag invriezen. Groente zoals sla, tomaten en komkommer zijn namelijk niet geschikt voor de vriezer. Dit soort groente bevat te veel water, waardoor het water meegaat de vriezer in. Hierdoor vloeit het water er vervolgens weer uit, zodra je de groente ontdooit. Daardoor kan het alsnog bederven. Bij tomaten ligt het overigens een beetje anders. Als je de tomaten eerst pureert, kun je ze daarna wél invriezen.