Bestaat liefde op het eerste gezicht?
Je ziet het vaak voorbijkomen in romcom’s: twee vreemdelingen die blikken kruizen en gelijk in vuur en vlam staan. Bestaat zoiets als liefde op het eerste gezicht echt of is dit fenomeen een fabeltje?
Eén vijfde van een seconde
Hoe snel je verliefd wordt hangt van allerlei omstandigheden af, maar één ding hebben we allemaal gemeen: in minder dan een seconde bepalen we of we iemand aantrekkelijk vinden en voor diegene zouden kunnen vallen. Uit een onderzoek van The Journal of Sexual medicine blijkt dat het fysiologisch gezien slechts één vijfde van een seconde duurt om ‘verliefd’ te worden. Dat betekent natuurlijk niet dat je al gelijk dat verliefde gevoel ervaart, maar toch zou er al iets zijn vastbesloten.
Liefdescocktail in je hersenen
Wanneer je in die korte tijd hebt bepaalt iemand aantrekkelijk te vinden, gebeurt er van alles in je lichaam: je hartslag versnelt en je krijgt het warm. Ook je hersenen maken overuren. Allereerst stijgt je dopamineniveau. Dit stofje zorgt ervoor dat je een gevoel van genot en blijheid ervaart. Daarnaast stijgt het oxytocineniveau. Dit wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd, en dat is niet voor niks: het wordt geassocieerd met hechting en verliefdheid. Bij vrouwen komt dit stofje massaal vrij na de seks, wat er onder andere voor zorgt dat je je vertrouwd bij iemand voelt. Verder wordt er serotonine afgegeven tijdens zo'n love at first sight. Het heeft de bijnaam 'statushormoon' gekregen, omdat het ervoor zorgt dat je iemand wilt kiezen met een goede ‘status’. Dit klinkt een beetje oppervlakkig, maar was in de oertijd al een ding: toen kozen we het liefst iemand die erg sterk en gezond is. Het vrijkomen van dopamine, oxytocine en serotonine zorgt voor een ware liefdescocktail in je hersenen. Het maakt dat je bij die eerste keer dat jullie blikken kruizen al een verliefd gevoel kunt ervaren. Wanneer de niveaus van deze drie stofjes weer dalen, ebt dit gevoel weer weg. Je kunt iemand dus wel immens aantrekkelijk vinden, maar halsoverkop verliefd worden bij de eerste ontmoeting? Dat komt zelden voor.
Aantrekking op het eerste gezicht
Hoewel je meteen tot iemand kan zijn aangetrokken, weet je nog te weinig over die persoon om te besluiten of het echt the one is. Een rationele inschatting is dan nog niet mogelijk. Neem daarom de tijd om iemand goed te leren kennen voordat je een serieuze relatie begint. Er bestaan genoeg mensen die je aantrekkelijk kunt vinden, maar een persoon waarmee je hoog matcht op het gebied van compatibiliteit? Daar lopen er niet zoveel van rond. Een positieve eerste indruk kan de kans op een hartstochtelijke, innige liefde vergroten, maar is niet altijd een garantie voor een langdurige relatie. Kortom: zo’n aantrekking op het eerste gezicht is intens, maar niet altijd diepgaand.
Ook interessant: zo vaak word je in je leven verliefd