Het is de week van het geld: 10x tips om geld te besparen
Het is de week van het geld, maar veel mensen weten alleen niet zo goed hoe ze ermee om moeten gaan. Zit jij vaak krap bij kas, of merk je dat je vaak onnodige uitgaven doet? Hier zijn 10 tips om geld te besparen.
1. Haal groenten en fruit op de markt
Wil je gezonder eten, maar merk je dat gezonde producten vaak duurder zijn? Groenten en fruit worden steeds duurder in de supermarkt, terwijl er soms kwalitatief betere producten zijn op de markt. Vaak is het ook nog eens lokaal geproduceerd! Haal dus je verse producten bij de markt bij jou in de buurt, en hoe later je komt, hoe grpter de kans is dat de producten goedkoper worden.
2. Zeg abonnementen op
Als je goed nadenkt besef je je dat je veel abonnementen hebt op dingen waar je eigenlijk niet veel mee doet, zoals tijdschriften, kranten en streamingdiensten. Hoe belangrijk is de fysieke krant voor jou, als je het online gratis kunt lezen? En voor hoeveel verschillende streamingdiensten betaal je, terwijl je maar één serie per keer kijkt? Bedenk voor jezelf wat écht nodig is, en zet de rest stop.
3. Vergelijk artikelen online
Het is logisch dat je eerst iets wilt zien voordat je het koopt, en het is ook logisch om het daarna gelijk in huis te willen hebben. Denk er wel aan dat sommige producten ergens anders goedkoper te vinden zijn, voor dezelfde kwaliteit, maar dan met een levertijd. Het is belangrijker voor je portemonnee dat je een aantal dagen wacht op een product, dan dat je hetzelfde product hebt voor een veel duurdere prijs.
4. Neem zelf eten mee
Het is natuurlijk makkelijker (en lekkerder) om je lunch of snacks onderweg te halen, maar dat is veel duurder dan als je deze vanuit huis mee zou nemen. Je geeft onnodig geld uit aan to-go winkels of restaurants, terwijl er ook eten thuis is waar al voor betaald is. Zonde van je geld en zonde van het voedsel!
5. Bespaar op schoonmaakmiddelen
We laten ons veel te makkelijk overhalen door de vele reclames en acties. We laten onszelf geloven dat we allerlei verschillende soorten schoonmaakmiddel nodig hebben, maar met wat schoonmaakazijn, groene zeep en baking soda kun je bijna alles schoon krijgen. Zo houd je je kastjes opgeruimd, en je portemonnee tevreden.
6. Kies huismerken
In de meeste supermarkten heb je de keuze tussen A-merken of een veel goedkoper huismerk. De verpakking is vaak minder mooi, maar het gaat natuurlijk om de kwaliteit. Bespaar geld door wat vaker voor de huismerken te gaan.
7. Maak een boodschappenlijstje
Maak een lijstje van wat je écht nodig hebt, en wijk daar niet vanaf. We zijn geneigd om bij elke reclame of actie te bedenken dat we het product hard nodig zouden kunnen hebben, maar dat is vaak niet zo. Bespaar geld door alleen te halen wat je vaak gebruikt en niet meer hebt.
8. Koop kleding later in het seizoen
Als de nieuwe trends van het seizoen bekend zijn, willen we vaak een geheel nieuwe garderobe. Als we hier eens mee zouden wachten, is er een grote kans dat die ene winterjas of dat ene zomerjurkje in de aanbieding is, en dus veel goedkoper is. Vaak heb je deze seizoenskleding ook pas wat later in het seizoen nodig, dus wachten beloont!
9. Haal apparaten uit het stopcontact
Televisies, koffiezetapparaten, computers, lampen en zelfs huistelefoons... in veel huishoudens zijn deze nooit écht uit, maar staan ze op standby. Dit sluimerende energieverbruik kan je veel geld kosten, dus denk eraan dat je zo vaak mogelijk de stekker eruit trekt als je iets niet gebruikt, al helemaal als je het nooit gebruikt.
10. Bespaar op brandstof
Bedenk wanneer je echt de auto in moet stappen, of dat je ook gewoon met de fiets of met het openbaar vervoer kan gaan. Dat is vaak goedkoper, al duurt het wel iets langer. Als je tóch met de auto gaat, tank dan niet langs de snelweg, dat is vaak het duurste. Tank ook niet op een maandag, omdat je die dag geen kortingen kunt krijgen, en tank vooral bij een onbemand tankstation.